Hvarski srednjoškolci svojim projektima otok čine još atraktivnijim

HVAR - Njeguju tradiciju, imaju klapu, pomažu slijepim i slabovidnim osobama, grade pristupačni turizam - hvarski srednjoškolci za svoje projekte zavrjeđuju sve pohvale!

Mala školska grupa uputila se u grad sa željom da pokažu što rade za svoj Hvar.
Kada u turističku zajednicu dođe slijepa ili slabovidna osoba, dobije mapu gdje na drugoj strani na Brajlovom pismu može otkriti turističke atrakcije grada.

- Što smo ovdje pokušali? Pokušali smo osobama s invaliditetom, slijepim i slabovidnim prikazati turistički doživljaj našeg grada - kazala je Sanda Stančić, nastavnica ekonomske grupe predmeta iz Srednje škole Hvar.

Budući da rade još jedan projekt - pristupačni turizam - idu na sljedeću destinaciju, prenosi HRT.

- Sedamnaest centimetara visoka prva stepenica za prijenosnu rampu za osobe s invaliditetom koja će ovaj parkić učiniti pristupačnim - opisali su učenici. U projektu prijenosne rampe surađuju sa srednjom školom na Visu. Pohvalili su se i novim predmetom, digitalnom kartografijom.

Kartografija, međunarodna suradnja


Antonio Morić Španić, nastavnik geografije i digitalne kartografije u Srednjoj školi Hvar upozorio je na problem apartmanizacije.

- Idemo sada vidjeti što se sve događalo u našem gradu u posljednjih pedesetak godina, snimka iz 2021. godine nam pokazuje kako se ta apartmanizacija i dalje širi - rekao je. Učenike sve to ljuti kada vide, kažu bolje razumiju prostor u kojem žive.

- Najzanimljivije mi je što po boji mape možemo dokučiti kako se krajolik mijenja - istaknuo je učenik Toma.

I to im je sve odličan temelj za još jedan projekt. Uglavnom projektima u ovoj školi, nema kraja.

- Naša srednja škola Hvar s izdvojenim lokacijama u Jelsi ima 10 Erasmus projekata i 10 projekata koje financira Ministarstvo turizma i sporta - istaknuo je Saša Paduan, ravnatelj Srednje škole Hvar.

Područni odjel, razvoj deficitarnih zanimanja


A taj područni odjel u Jelsi posebna je priča. Naviknuli smo se da ih imaju osnovne škole, ali srednje... Ondje smo zatekli buduće kuhare, slastičare i ostala deficitarna zanimanja.

Na pitanje čime pune lignje, budući kuhar Mihael odgovara - Češnjak, luk, cikla, špek.

Napokon se ponovno upisuje sve više kuhara.

- Zanimanje je poboljšano, napravili smo promidžbu i krenulo je bolje nego ovih godina - dodao je Andrej Petrić, strukovni nastavnik kuharstva u Srednjoj školi Hvar, Područnog odjela Jelsa.

Slastičari pak rade starogradske paprenjake i još mnogo drugih hvarskih delicija. Žele održati tradiciju, recepte i stare običaje. A kako sve to bez pjesme? Zato su i osnovali školsku klapu Cvit.

B.K.