Hvarski arheolozi predstavili spektakularne rezultate otkrića antičke nekropole u središtu grada

HVAR – Izložbom HOMO EX HUMO (Čovjek iz tla) otvorenoj u gradskoj Lođi prošloga vikenda, mladi tim hvarskih arheologa, predvođen voditeljem istraživanja Eduardom Viskovićem, hrvatskoj javnosti predstavio je iznimno bogate arheološke nalaze antičke nekropole otkrivene u vrtu palače Radošević u lipnju prošle godine.

– Kada smo 2020. započeli istraživanje na lokaciji buduće Gradske knjižnice, na inicijativu ravnateljice knjižnice Nikle Barbarić i uz financijsku potporu ove gradske ustanove, nismo očekivali ovako spektakularne rezultate, tim više što do sad nije bilo naznaka o postojanju druge, južne nekropole na području grada Hvara. Prva kampanja je trajala 20 radnih dana s jednom manjom sondom, 19 dana smo ručno kopali čisti nasip bez ikakvih posebnih nalaza, da bi posljednji dan naišli na jedan nožni prst kasnije dokumentiranog groba broj 14 – pojasnio je arheolog Eduard Visković, ujedno i autor izložbe, čija je tvrtka Kantharos d.o.o. vodila čitav projekt.

Foto: Tanja Gulan

Upravo taj pronalazak posljednjeg dana prve kampanje, rezultirao je nastavkom istraživanja u lipnju 2021. koje je već u prvim danima iznjedrilo nalaz bogatog i iznimno očuvanog antičkog groblja smještenog istočno od zgrade Arsenala datiranog u drugu polovicu 4. i prvu polovicu 5 stoljeća.

Stručna ekipa sastavljena od mladih hvarskih arheologa Joška Barbarića, Marka Bibića i Jure Tudora te dr. sc. Tine Neuhauser Vitaljić i uz znanstvenu asistenciju dr. sc. Marine Ugarković s Instituta za arheologiju i dr. sc. Josipe Barake Perica s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru kao i terensku asistenciju Zvone Gudelja i djelatnika obrta Baština, pronašla je i obradila ukupno 20 pojedinačnih grobova s osteološkim ostacima 35 osoba. U većini grobova pronađeni su prilozi jednog ili više keramičkih vrčeva i lucerni, staklenih boca, kovanica i ostalih sitnih upotrebnih predmeta poput igala za šivanje odjeće i jedne ribarske udice.

Foto: Tanja Gulan
Foto: Tanja Gulan

Antropološku analizu koštanih ostataka izveli su dr. sc. Mario Novak i Mario Carić s Instituta za antropologiju, a facijalnu rekonstrukciju dr. Fabio Cavalli s Akademije Jaufré Rudel di studi medievali iz Italije. Izložba je, uz klasične muzejske eksponate i rekonstrukcije grobova, obogaćena i video materijalom kao i trodimenzionalnim prikazima koji daju približnu sliku fizičkog izgleda davnih stanovnika Hvara. Uz nalaze pronađene na području južne antičke nekropole, na izložbi je prikazan i materijal s arheoloških istraživanja u posljednjih dvadeset godina s područja grada Hvara.

Otkriće na Hvaru zainteresiralo i strane arheologe

Ovo otkriće u lipnju prošle godine odjeknulo je u svjetskoj arheološkoj javnosti te postalo vijest u domaćim i svjetskim medijima, a samo otvaranje izložbe kao jednog od najvažnijih ovogodišnjih kulturnih događanja u Hvaru, izazvalo je velik interes posjetitelja.

– Brojnost raznolikog materijala dovela je do novih uvida o lokalnoj i regionalnoj kasnoantičkoj keramičkoj i staklarskoj proizvodnji, kao i o tadašnjim trgovačkim vezama Hvara s Grčkom, Malom Azijom i sjevernom Afrikom. Ovo nalazište pruža nam, za sada, najdetaljniji uvid u tadašnje pogrebne običaje, ali i nova saznanja o razvoju rane urbane matrice grada Hvara – istaknuo je arheolog Visković.

Foto: Tanja Gulan
Foto: Tanja Gulan

Izložba HOMO EX HUMO u organizaciji Grada Hvara i tvrtke Kantharos d.o.o. uz potporu Turističke zajednice grada Hvara i Splitsko-dalmatinske županije te u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Hvar i Institutom za arheologiju bit će otvorena u Lođi do 15. rujna 2022. godine.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

HOMO EX HUMO Čovjek iz tla antičke nekropole grada Hvara