Hvarske fortifikacije na izložbi u talijanskoj Montagnani

MONTAGNANA - Izložba, kojoj su hrvatski partneri Tvrđava kulture Šibenik i Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, u Montagnani bit će otvorena do 16. travnja.

Izložba fotografija 'Mletačke fortifikacije u Venetu, Dalmaciji i Boki Kotorskoj' otvorena je 29. ožujka u talijanskom gradu Montagnani, u provinciji Padova, a dio čine i fotografije hvarskih fortifikacija - tvrđave Fortica, gradskih zidina, gradskih vrata Porta Badoer / Grano vrota te crkve-tvrđave Sv. Marije od Milosrđa u Vrboskoj.

Organizator izložbe je udruženje talijanskih arhitekata 'Italia Nostra', a dio članova ovog udruženja u gradu Hvaru na zajedničkim projektima restauracije spomenika radi još od 2012. godine, priopćio je Grad Hvar.

Tim povodom iz hvarskog kazališta online su prisustvovali i gradonačelnik Hvara Rikardo Novak i Alessandra Tudor, predsjednica Zajednice Talijana Hvara, inače nositeljica titule vitezice sv. Marka za zasluge u povezivanju Hvara, Hrvatske i Italije, a na čiju inicijativu je i započela suradnja Regije Veneto i Grada Hvara na obnovi mletačkih spomenika.

Gradonačelnik je pozdravivši sve uključene, zahvalio kustosima izložbe i Zajednici Talijana Hvara te izrazio želju da se kroz nastavak dosadašnje uspješne suradnje ostvare nove prilike za učenje i usavršavanje te promociju naše zajedničke europske i svjetske baštine.

Izložba, kojoj su hrvatski partneri Tvrđava kulture Šibenik te Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, u Montagnani će biti otvorena do 16. travnja, a nakon toga će se organizirati gostovanja u gradovima Italije, Hrvatske i Crne Gore, među ostalima i u Hvaru, u kojem od sredine ožujka, upravo u okviru ove međunarodne suradnje, traje novi ciklus sanacije i obnove istočnih zidina grada.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

ZA KRIŽEN Na Veliki četvrtak u 22 sata iz šest župnih crkava na Hvaru krenule su procesije
Točno u 22 sata na 25 kilometara dug put krenulo je šest mjesta otoka Hvara-Jelsa, Vrisnik, Svirče, Pitve, Vrbanj i Vrbovska. U Uskršnjem tjednu Hvar živi duh tradicije čiji je najupečatljiviji trenutak glasovita procesija Za križen. Sudjelovanje u procesiji jedinstveno je duhovno putovanje.…