Hvaranka u plićaku ugledala ribu koja može narasti do čak 650 kilograma

Na zanimljiv prizor naišla je Hvaranka tijekom jučerašnjeg dana u Postinama. Naime, dok je boravila uz more, približio joj se iglun.

– Iglun je plivao uz molet kada sam ga slikala, onda se zaputio unutra prema plićaku i više se nije vraćao.

Zadržavao se u plićaku 4 do 5 minuta – ispričala je Dalmaciji danas Biserka Zunković.

Inače, igluni nisu učestali prizor za obalno područje i uglavnom se drže otvorenog mora, gdje su veće dubine. U Sredozemlju su ugroženi i nedavno su sve zemlje uvele kvote na iglune.

Foto: Biserka Zunković

Kako nam je kazao stručnjak, jučerašnji iglun na Hvaru je nezrela jedina, a nažalost po njih, tavi su najčešće pojavljuju.

Iglun ili sabljarka dolazi iz porodice Xiphiidae u kojoj je jedini predstavnik. Iglun nastanjuje otvoreno more gdje je jedan od najvećih predatora. Može narasti do 455 cm duljine i nevjerojatnih 650 kg težine! Dok je kod iglice slučaj da se gornja čeljust formira u iglu, kod sabljarke se formira u sablju koju koristi za napad i obranu, a po njoj je dobio i drugo ime “Sabljarka”.

Izrazito je brz i okretan. Živi na dubinama od 200 do 800 metara. Ima velike oči i istančan vid, a na očnim mišićima ima posebno tkivo koje sprječava gubitak topline u mozgu pri velikim dubinama. Izduženo tijelo s jakom repnom perajom odaju karakteristike istinskog predatora. Odozgo je crno smeđe boje, a svjetliji s trbušne strane. Hrani se uglavnom ribom iako jede rakove i glavonošce.

Foto: Biserka Zunković

Iz WWF-a poručuju da je budućnost mediteranskog igluna ozbiljno ugrožena. U posljednjih 20 godina ulov ove ribe smanjen je za gotovo 50 posto. Previše nedorasle ribe koja još nije spolno sazrela ulovi se prije nego što se stigne reproducirati i tako osigurati opstanak vrste.

– Ne možemo si priuštiti da se odgode akcije za održivo upravljane sabljarkom i ponoviti istu grešku koja je nedavno dovela tunu na rub kolapsa – poručili su iz WWF-a.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

DUBROVČANI PREPLAŠENI Na poznatoj plaži ugledali peraju, pozvali i policiju
VIDEO Virski iglan – Riba koja je (u)zbunila javnost