Hvarani slave blagdan sv. Prošpera – Obilježit će ga svečanom procesijom

HVAR – Stanovnici Hvara slave blagdan sv. Prošpera, suzaštitnika grada Hvara i Hvarske biskupije, čije je slavlje počelo još u subotu otvaranjem svečeve rake u katedrali sv. Stjepana. Za danas u 18 sati predviđena je misa i procesija na Pjaci, uz sudjelovanje hvarskih bratovština. Početak je u 18 sati.

Tradicionalna fjera na glavnom gradskom trgu, u organizaciji udruge „Forske užonce“ i u suradnji s udrugom Platforma Hvar, okupila je 18-ak izlagača, otočkih proizvođača, obrtnika i udruga koji će danas do 17 sati izlagati svoje proizvode na štandovima na Pjaci. Pridružit će im se i Gradska knjižnica i čitaonica Hvar, učenička zadruga OŠ Hvar „Faria“, Srednja škola Hvar i Gradsko društvo Crvenog križa Hvar.

U povodu blagdana sv. Prošpera, ujedno i Dana škole, Osnovna škola Hvar će danas u kazalištu u 16 sati izvesti predstavu „Kako smo vješti kad dođu furešti“, a u 17 sati u galeriji Arsenal bit će otvorena izložba likovnih radova na temu „Ples je radost“.

Početak štovanja sv. Prošpera veže se uz 1671. godinu kada je hvarski biskup Trogiranin Ivan Andreis u Hvar donio ostatke mučenika iz rimskih katakombi, a sve kako bi u osiromašeni grad i biskupiju te među nesložne građane vratio prosperitet, slogu i napredak.

Hvarani 10. svibnja slave kao zavjetni blagdan od 1674. godine kada je jednoglasnim odlukama Velikog vijeća i Kaptola s biskupom sveti Prošper proglašen suzaštitnikom grada i čitave biskupije.

K.B.