Hvale vrijedan potez - U Šibensko-kninskoj županiji besplatni higijenski ulošci za učenice 25 osnovnih i srednjih škola

U Šibensko-kninskoj županiji započela je provedba projekta besplatnih higijenskih uložaka za učenice 25 osnovnih i srednjih škola. Tim će projektom u svim sanitarnim čvorovima u školama biti dostupni higijenski ulošci i to potpuno besplatno, a trošak će snositi županija.

Ženski kutak u osnovnim i srednjim školama. Učenice kažu: Bilo je i vrijeme!

- Mislim da je to sasvim normalna i prirodna stvar, tako da je ovo dobar potez i nešto što bi se trebalo unijeti u svaku školu - kaže Marta Jabuka, učenica Turističko-ugostiteljske škole u Šibeniku.

- Zahvalna sam na tome da ne moram birati hoću li uzeti marendu ili uloške, ali znam da ima cura koje nažalost nisu u toj situaciji, navodi Marija Gabrilo, učenica Turističko-ugostiteljske škole u Šibeniku.

Takvih je čak 400 u županiji koje često moraju birati jer za menstrualne potrepštine nemaju dovoljno novca.

- Dosta cura će se osjećati neugodno da uopće moraju spominjati svoju menstruaciju, tako da taj proces da se to vidi i želi destigmatizirati može biti samo pozitivan, smatra učenica Turističko-ugostiteljske škole u Šibeniku Tara Šolić.

Da je ovakav projekt od iznimne važnost, pokazalo je i nedavno istraživanje provedeno na nacionalnoj razini.

- Zaista je potrebno da mi kao odgojno-obrazovne institucije u kojima učenice provode znatan broj sati dnevno imamo tu mogućnost da im ponudimo taj jedan higijenski standard koji bi se trebao podrazumijevati, naglasila je pedagoginja Turističko-ugostiteljske škole u Šibeniku Maja Šintić.

Besplatni higijenski ulošci trebali bi biti minimalni standard.

Ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole u Šibeniku Senka Dodig naglašava da je važno da se učenice osjećaju u školi opušteno kao kod kuće, a iznad svega da imaju osjećaj da se o njima i u tom dijelu vodi računa.

Menstrualno siromaštvo prisutno je diljem države. Proizvodi su mnogima preskupi pa projekti poput ovoga pomiču granice.

Dožupanica Šibensko-kninske županije Iris Ukić Kotarac smatra da su time napravili jedan značajan iskorak. Država s druge strane nije prihvatila inicijativu da se PDV snizi s 13% na 5%, ističe.

Inicijativa bi se trebala proširiti na cijelu državu, a u proračunu za sljedeću godinu trebalo bi se osigurati pola milijuna kuna za osnovne zdravstvene potrebe žena, piše HRT.

I.G.