Hutisti su izgleda raketirali "prijateljski" kineski tanker!

Unatoč sporazumu o nenapadanju kineskih brodova, hutisti su u nedjelju ujutro s 4 balistička projektila gađali kineski brod "Huang Pu", koji ipak nisu pogodili.

No, to nije bilo sve i hutisti su oko 16 sati poslijepodne ispalili i peti projektil koji je uzrokovao manju štetu i požar na brodu koji je brzo ugašen. Nitko od mornara izgleda nije pretrpio nikakve ozljede, a kineski je taker nakon neugodnog incidenta nastavio svojim putem, javlja The Maritime Executive.

U čemu je stvar, i kako su hutisti došli do toga da gađaju Kineze? Neki pretpostavljaju kako je riječ o mogućnoj zabuni. "Huang Pu" se naime do siječnja ove godine zvao "Anavatos 2" i bio je u vlasništvu osobe s britanskom adresom. Huti su stoga vjerojatno bili u raskoraku s informacijama i mislili kako gađaju brod povezan s Velikom Britanijom, no gađali su brod s trenutačnim sjedištem u Hong Kongu.

Zbunjeni hutistise o ovom napadu još nisu službeno oglasili, a istog jutra kada se napad dogodio američki je razarač USS Carney u Crvenom moru oborio 5 dronova koje su lansirali hutisti.

J.T.