Huti prijete Italiji! Postat ćete naša meta krenete li svojim brodovima u Crveno more!

Jasno i glasno ovi su odmetnici poručili kako će Italija dobiti "metu na čelo" pridruži li se napadima na Jemen.

La Repubblica donosi izjavu Mohameda Ali al-Hutia, čelnika hutskoga vrhovnog revolucionarnog odbora koji je javno zaprijetio Italiji i rekao joj "što joj je činiti", ako želi mir kod kuće i na Bliskom istoku.

Reakcija iz Jemena dolazi nakon pokretanja EU misije u Crvenom moru (treba početi sredinom veljače), koja je doduše jasno istaknula kako ne misli "napadati prva", već samo braniti komercijalne brodove od napada Huta. Italija je uz to u petak priopćila da će osigurati admirala koji će zapovijedati pomorskom misijom Europske unije na Crvenom moru kojoj se pridružila kako bi zaštitila brodove od napada jemenske hutističke milicije.

I tu dolazi do kuhanja situacije. Na sve je reagirao vrhovni čelnik Huta koji kaže kako Italija mora ostati neutralna u izraelsko-palestinskom sukobu te izvršiti pritisak na Izraelce da obustave napade u Gazi.

U protivnom, odluči li se napadati Hute, jasno prijeti odmazdom.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

EU pokreće vojnu misiju u Crvenom moru!
Misija bi trebala krenuti 17. veljače, a ova pomorska vojna operacija danas bi trebala biti odobrena na neformalnom sastanku ministara obrane država članica. Vojna misija zvat će se Aspides (Zaštitnik) i trebala bi štititi brodove u Crvenom moru koje napadaju jemenski hutisti, oružana islamistička politička skupina s iranskom podrškom. Misija