HT na Biokovu postavio IoT uređaje za prikupljanje meteoroloških podataka

Hrvatski Telekom je uz pomoć HGSS stanice Split i Parka prirode Biokovo te u suradnji s alpinistom Stipom Božićem, postavio na lokaciji planinarskog skloništa Pakline na Biokovu IoT mjerne uređaje za prikupljanje meteoroloških podatka.

Postavljeni mjerni uređaji imaju autonomno napajanje, a svrha im je prikupljanje podataka o temperaturi i vlazi zraka koji se zatim u stvarnom vremenu prikazuju na mobilnoj aplikaciji. To omogućava budućim korisnicima praćenje i analiziranje podataka za različite potrebe, izvijestili su u ponedjeljak iz HGSS-a.

Tako, primjerice, HGSS može pristupiti preciznim meteorološkim podacima na pojedinoj lokaciji i planirati potrebne intervencije u skladu s tim podacima, dodaje se.

- Sklonište Paklina smješteno je na 852 metra nadmorske visine na grebenu iznad autohtone borove šume Pakline. U sklopu pilot projekta povećanja sigurnosti u planinskim, šumovitim i neurbanim područjima na skloništu su postavljeni moderni mjerni uređaji Hrvatskog Telekoma koji odašilju podatke u stvarnom vremenu što je izuzetno bitno za pravovremene reakcije nadležnih službi za sigurnost - rekao je alpinist Stipe Božić.

- Navedena IoT tehnologija, zbog visoke razine prilagodljivosti, svoju primjenu može pronaći u gotovo svim tržišnim segmentima poput industrije, pametnih gradova, transporta, logistike ili poljoprivrede. Rješenja je moguće prilagoditi individualnim potrebama korisnika - kažu iz HT-a.

- Digitalna komunikacija uređaja, ljudi i sustava odvija se putem moderne NarrowBand IoT mreže i IoT platforme Hrvatskog Telekoma koja omogućava prilagodbu postojećih rješenja pojedinom korisničkom slučaju poput ovog. Kroz daljnji razvoj ovog pilot projekta, plan je nastaviti s postavljanjem IoT mjernih uređaja i na drugim odabranim lokacijama koje se nalaze blizu zaštićenih područja šuma, unutar požarno rizičnih područja kako bismo pridonijeli razvitku metoda koje će olakšati sigurnosnim službama prevenciju potencijalno opasnih situacija - izjavio je Nikola Brebrić, menadžer za razvoj ICT poslovnih rješenja HT-a, prenosi HRT.

Hina