Hrvatski znanstvenici provode istraživanje o velikom morskom crvu

Znanstvenici iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu obavljaju istraživanja u okviru projekta „Procjena i opis prirodne populacije te ribolovni potencijal velikog morskog crva“, kojeg financira Ministarstvo poljoprivrede.

Cilj ovog projekta je sakupiti što je moguće više informacija o biologiji, ekologiji te lovu morskog crva. Jedan dio predviđenih istraživanja uključuje sakupljanje informacija od sportskih ribolovaca, a koje će nam biti od velike pomoći u donošenju zaključaka o stanju populacije ove vrste u hrvatskom dijelu Jadrana.

Znanstvenici sa splitskog Instituta mole da ispunite anketu koja je namijenjena svima koji love crve i koji ga koriste u ribolovu.

- O biologiji i ekologiji crva znamo jako malo. Zapravo, fascinantno malo! Ne znamo kako se razmnožava niti koliko dugo živi, nagađamo čime i kako se hrani i gdje je sve rasprostranjen, radi li se o jednoj ili možda više vrsta - kaže Pero Ugarković s Instituta.  

- Kako bi se dobila nova saznanja o biologiji velikog crva, Uprava za ribarstvo pokrenula je projekt njegovog praćenja, kojeg provodi Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Obavili smo dugotrajni terenski rad, analizirali smo crve u laboratoriju, ali ostalo nam je ono što je važan dio priče o crvu, a to su Vaša iskustva. Stoga Vas molim da pomognete i odgovorite na par pitanja koja smo pripremili - poručuje.

Anketu možete ispuniti OVDJE.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

MORSKI SVIJET Crv Bibi
Crv Sipunculus nudus ili u narodu popularno zvan Bibi koji živi ukopan u mekom pijesku i zato ga je rjetkost vidjeti na površini. Omiljen je među sportskim ribolovcima-udičarima kao ješka. Inače ga često vidimo na podmorskim radovima(arheologija,građevinski radovi...) gdje uz pomoć uređaja koji naz…