FOTO Hrvatski stručnjaci u sjedištu UNESCO-a predstavili rezultate arheološke misije u Sredozemnom moru

PARIZ - Rezultati podmorske arheološke misije Skerki Bank u Sredozemnom moru (kontinentalni pojas Tunisa) i Sicilijanskom kanalu (talijanski kontinentalni pojas) predstavljeni su u četvrtak, 8. lipnja, u sjedištu UNESCO-a u Parizu, izvijestili su iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.

Ovom prigodom javnosti su predstavljeni rezultati misije kroz izložbu fotografija Angela Fitora, te premijeru ekskluzivnog dokumentarca "Mission Méditerranée, le musée des Abysses" koji je producirao GEDEON Programs u suradnji s CANAL+ Grupom uz podršku CNC-a.

Ekspedicija je trajala 14 dana, od 21. kolovoza do 6. rujna 2022., na francuskom znanstvenom brodu Alfred Merlin. Utemeljena je na Konvenciji UNESCO-a o zaštiti podvodne kulturne baštine iz 2001. godine, koja predviđa sustav međunarodne suradnje u međunarodnim vodama.

Stručnjaci iz Alžira, Hrvatske, Egipta, Francuske, Italije, Maroka, Španjolske i Tunisa surađivali su pod okriljem UNESCO-a s ciljem postizanja što boljih rezultata istraživanja.

Hrvatsku su u misiji predstavljali dr. sc. Mladen Pešić, ravnatelj MCPA Zadar i Roko Surić iz Odjela prezentacije MCPA Zadar.

D.G.