Hrvatski školski brod Jadran – matična luka Split, 1933. – 2023.

SPLIT - Izložbom i okruglim stolom obilježava se 90 godina od uplovljavanja hrvatskog školskog jedrenjaka „Jadran“ u Splitsku luku. Događaju će nazočiti ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar obrane Mario Banožić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, bivši zapovjednici š/b „Jadran“, akademik Davorin Rudolf te stručnjaci iz oblasti sukcesije vojne imovine i međunarodnog prava.

Jedrenjak, barkantin „Jadran“ djelo je hrvatskog brodograđevnog znanja i tradicije, a sagrađen na inicijativu „Jadranske straže“ iz Splita, jedne od najznačajnijih organizacija u hrvatskoj pomorskoj povijesti. Od 1933. do 1990. godine brod je bio vezan isključivo uz pomorska učilišta na hrvatskoj obali: Dubrovnik, Šibenik, Pula, Divulje i Split. Od jeseni 1991. brod prisilno ostaje u crnogorskim rukama, jer je u Hrvatskoj započeo rat i srpsko-crnogorska agresija.

Od tada do danas traju napori Republike Hrvatske u povratku š/b “Jadran“ u
njegovu matičnu luku - Split.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Prije 90 godina u splitskoj je luci izvršena primopredaja školskog broda Jadran
Na današnji dan, 1933. godine u splitskoj luci održana je svečana primopredaja školskog jedrenjaka “Jadran”. Ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu napisao je i nekoliko rečenica o Jadranu, a ljubaznošću ove ustanove, ekskluzivno Morski HR objavljuje i njegove mnogima do sad nepozn…