Hrvatski sabor jednoglasno proglasio isključivi gospodarski pojas u Jadranu

Hrvatski Sabor je jednoglasno izglasao Odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa.  Za odluku o proglašenju glasovali su svi zastupnici koji su bili u Saboru, njih 141.

Odluka o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa stupit će na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama, umjesto 1. veljače kako je prvotno bilo predviđeno.

Sabor je, naime, tu odluku trebao izglasovati prošli petak, no kako je oporba ‘srušila’ kvorum o njoj se nije glasovalo, pa je Vlada predložila, a Sabor prihvatio novi amandman po kojem ona, umjesto 1. veljače, na snagu stupiti osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

U odnosu na postojeći ZERP, proglašen 2003. godine, Isključivi gospodarski pojas  u Jadranskom moru  Hrvatskoj donosi dva nova prava – izgradnju umjetnih otoka te korištenje snage mora, vjetra i struja.

Hrvatska je 2003. godine proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas, kojim se na područje do linije razgraničenja epikontinentalnog pojasa s Italijom proširuju prava hrvatske države, a Talijanska Republika je u veljači 2006. god. proglasila tzv. “Zonu zaštite okoliša”, gdje se od sadržaja isključivog gospodarskog pojasa ograničava samo na aspekte zaštite prirode i arheološka nalazišta.

Zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović i danas je opetovao svoje mišljenje da se proglašenjem Isključivog gospodarskog pojasa ništa neće promijeniti, rekavši da će talijanske kočarice i večeras, kao što su to radile i jučer, rovati po hrvatskom dijelu gospodarskog pojasa.

– Jedini je način zaštite zaštititi taj prostor, no s obzirom na nesuverenistčku politiku Andreja Plenkovića do toga neće doći – komentirao je Zekanović.

Podsjetimo Morski HR je prije tri mjeseca otkrio da Talijani najavljuju proglašenje ekskluzivne ekonomske zone, odnosno isključivi gospodarski pojas i hrvatske vlasti su to saznale tek kad smo objavili taj članak.

Prije samo pola godine, upit o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa smo poslali Ministarstvu vanjskih poslova, na što su nam odgovorili da ga ne namjeravaju proglasiti, jer, kako su nam tvrdili u pojašnjenju “imamo dobru suradnju s Italijom”.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Zašto Italija proglašava gospodarski pojas i u čemu se on razlikuje od hrvatskog ZERP-a?
TONČI TADIĆ: Talijani će biti u čudu ako i mi ne proglasimo svoj gospodarski pojas
Talijani najavljuju proglašenje ekskluzivne ekonomske zone, odnosno isključivi gospodarski pojas
Ministarstvo vanjskih poslova: “Ne planiramo gospodarski pojas u Jadranu, imamo dobru suradnju s Italijom”