Hrvatski proizvođači ribe na najvećem svjetskom sajmu proizvoda ribarstva u Barceloni!

Radi se o sajmu Seafood Expo Global 2024., najvećem sajmu trgovine morskim plodovima i proizvodima ribarstva na svijetu koji je krenuo jučer i traje do 25. travnja!

Na jubilarnom 30. izdanju ovog sajma u organizaciji Hrvatske gospodarske komore predstavlja se 11 hrvatskih tvrtki. Ukupno 2.050 proizvođača ribe i ribljih proizvoda iz 84 zemlje izlaže na 51.277 m2 sajamskog prostora.

Hrvatska gospodarska komora i ove godine na sajmu organizira zajednički nastup svojih članica u sklopu projekta "Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi". Projekt je sufinanciran sredstvima EU fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu i usmjeren je na promociju proizvoda ribarstva te povećanje izvoza hrvatskog ribarskog sektora.

- Izlaganje na sajmu našim članicama, koje velik dio svojih prihoda od prodaje ostvaruju na izvoznim tržištima- od 55 do 90 posto, važna je platforma za međunarodno poslovanje jer im omogućava da svoje proizvode, posebice inovacije prezentiraju kupcima iz cijelog svijeta kroz osobni susret i kontakte s novim i starim kupcima - istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Svoje proizvode na sajmu predstavlja jedanaest domaćih tvrtki: Arbacommerce, Conex Trade, Cromaris, Jadran-tuna, Mardešić, Orada Adriatic, Pelagos Net farma, Podravka, PP Orahovica, Sardina i ZMH Horvat. Najvažniji proizvodi koje prezentiraju na sajmu u Barceloni su bijela riba, tuna, slana sitna plava riba, smrznuta sitna plava riba, konzervirani proizvodi, slatkovodna riba te razni proizvodi prerade.

U sektoru ribarstva bilježimo pozitivne trendove koji se ogledaju kroz povećanje proizvodnje, rast izvoza i ostvarivanje suficita u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

J.T.