Hrvatski jedriličari ukupno treći na svjetskom prvenstvu u klasi Optimist

Završeno je svjetsko prvenstvo klase Optimist u Costa Bravi. U teškim uvjetima, jakog i promijenjivog vjetra, velikog vala koji čak tri dana nije dao jediličarima mogućnost otisnuti se na more, Hrvatska je zauzela ukupno 3. mjesto u poretku Kupa nacija (gledaju se rezultati najbolja četiri plasirana jedriličara i zbrajaju negativni bodovi) iza Ekipe Italije i SAD-a.

Jučer je vožen i team race, gdje je naša reprezentacija zauzela visoko 4. mjesto, iako ostaje žaljenje za nesretno izgubljenim polufinalem (protiv kasnijih prvaka) reprezentacije Italije, koji je završio 18-18, ali su Talijani išli dalje radi boljeg rasporeda osvojenih mjesta, jer je tako malo falilo za medalju, izvijestili su iz Jedriličarskog kluba Split.

U individualnom natjecanju se najbolje plasirao Bepo Duplanić (CRO 1319), koji je zauzeo 16. mjesto u ukupnom poretku. Držali smo fige za njega, jer je do zadnjeg trena bio u borbi i za medalju. Edi Jurman (CRO 1303) je zauzeo 25. mjesto u ukupnom poretku, naš Zoran Jakić (CRO 1301) je regatu okončao na 31. mjestu, a Ema Grabar (CRO 1310) je regatu završila na 33. mjestu ukupnog poretka. Lorenzo Bertolino (CRO 1325) je regatu završio na 97. mjestu u ukupnom poretku.

Dodatne čestitke idu Emi Grabar iz Jedriličarski klub Uljanik koja je u konkurenciji djevojki odnijela 3. mjesto i brončanu medalju.Ekipa sutra rano ujutro kreće nazad, željno ih očekujemo i vjerujemo kako je Svjetsko prvenstvo jedno iskustvo koje nikad neće zaboraviti.

Pogledati rezultate i primijetiti "velike nacije" iza nas govori o kvaliteti Hrvatskog jedrenja, koje je konstantno prisutno u svjetskom vrhu, te daje nadu kako će današnji optimisti preuzeti štafetu od svojih starijih kolega i nastaviti raditi na podizanju jedriličarskog sporta u Hrvatskoj.

- Dico čestitamo vam još jednom i samo tako nastavite. Svaki dan na moru, bilo lito, bila zima, šibani vjetrom i suncem, dok dosta vaših vršnjaka sjedi doma u topolome i igra računalne igrice. Reklo bi se kako vam se sol već uvukla u svaku poru i u DNA, a i rezultati pokazuju kako se isplatilo. Ne smijemo zaboraviti pohvaliti i trenere reprezentacije Daria Klibu i Željka Vojvodića.Za 15 dana kreće Europsko prvenstvo klase Optimist u Grčkoj gdje ćemo pratiti našeg Tomu Smirčića i Marka Barišića.p.s. Fotografije malih natjecatelja su sa Otvorenog prvenstva Splita - poručuju iz Jedriličarskog kluba Split.

D.G.