HRVATSKI BAYWATCH Spasili su 570 ljudskih života i educirali više od 2900 spasilaca

Spasili su 570 ljudskih života, educirali više od 2900 spasilaca, a danas su na otoku Krku proslavili 25. rođendan! Riječ je o Spasilačkoj službi Crvenoga križa koja je u pokaznoj vježbi demonstrirala što zna i s kojom opremom raspolaže, piše RTL.

– Ovo bi trebalo biti što češće, ovo su odlične stvari jer što više odradimo ovih vježbi jednostavno smo bolje pripremljeni – rekao je spasilac Sandro Eremija.

Nema predaha, u moru je onesviještena osoba. Spasilac na skuteru, nakon opreznog manevriranja, izvlači čovjeka.

– Sama vožnja je i adrenalin, ali treba dovoljno i znanja i snage da bi se uopće moglo kontrolirat ovakvo plovilo – kaže Sebastijan Labinjan, koordinator Službe spašavanja života na vodi Istarske županije.

Idealno za mjesta na koje je teško doći s velikim čamcem. U 25 godina osposobljeno je 2900 spasilaca.

– Sjajno, kakva požrtvovnost, kakav prikaz mogućnosti i to u nenaručenim realnim uvjetima što je zapravo ključno – rekao je Darko Vrkljan, predsjednik Zbora instruktora Hrvatskog Crvenog križa.

– Volim pomagati ljudima, 15 godina sam bio volonter, sad sam profesionalac u Crvenom križu, volim ovaj poziv – rekao je spasilac Krunoslav Špajdl.

– Čim sam navršila 18 godina odlučila sam da ja želim i da moram završit ovaj tečaj – rekla je spasilkinja Lora Pevec.

Spasilačka postaja s kompletnom opremom zasad postoji u Dubrovniku, a cilj je pokriti gradove duž obale.

– Košta oko 400 tisuća kuna i to je nešto što želimo promovirati, ukazati gradovima, da je to veliki iskorak po pitanju sigurnosti na plažama – objasnio je Robert Markt, izvršni direktor Hrvatskog Crvenog križa.

Crveni križ educirao bi spasioce i pružio gradovima svu podršku kako bi se dostigli najviši svjetski standardi. Jer danas je turistima sigurnost ključan prioritet pri odabiru destinacije za odmor.

D.G.