Hrvatska već bilježi 16% više turističkih dolazaka!

Godina je izgleda dobro krenula, a podaci HTZ-a kažu kako je u prva tri mjeseca ove godine ostvareno više od 1.1 milijun turističkih dolazaka i preko tri milijuna noćenja.

HTZ se poziva na prve podatke eVisitora, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru. Na Jadranu je prema tim podacima ostvareno 2.2 milijuna noćenja što je 20 posto više nego 2023. godine.

U prvom kvartalu najviše noćenja ostvareno je u Istri (772 tisuće noćenja), na Kvarneru (534 tisuće noćenja) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (333 tisuće noćenja). Gledano u gradovima najviše je noćenja ostvareno u Zagrebu, Rovinju, Dubrovniku, Splitu, Opatiji, Poreču te Zadru.

Tijekom prva tri mjeseca najviše su noćenja ostvarili gosti s domaćeg tržišta, a slijede Slovenci, Nijemci i Austrijanci. Prema vrstama smještajnih objekata, najaviše je noćenja ostvareno u hotelima, objektima u domaćinstvu te u kampovima.

Prema dostupnim podacima nije loš bio ni ovaj produljeni uskrsni vikend. Tako ej u razdoblju od 29. ožujka do 1. travnja ostvareno 120.436 dolazaka i 380.970 noćenja. Uz domaće goste koji su ponovno bili najbrojniji, tijekom produženog vikenda u Hrvatskoj je bilo najviše gostiju s tržišta Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Slovačke...

J.T.