Hrvatska ulazi u Schengen!

Jednoglasnom odlukom na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica u Bruxellesu Hrvatska postaje 27. članica schengenskog prostora i 1. siječnja 2023. godine ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće u zračnim lukama.

Ministri unutarnjih poslova 22 države članice EU koje su ujedno i članice Schengena donijeli su u četvrtak konačnu odluku  o “punoj primjeni schengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj”, što znači ukidanje graničnih kontrola prema šengenskom prostoru.

Istodobno, Bugarska i Rumunjska na istom sastanku nisu dobile zeleno svjetlo. Austrija je bila protiv primitka obje zemlje, a Nizozemci protiv Bugarske.

Schengenski prostor čini 26 država, uz 22 članice EU-a, tu su još Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn. Od 1. siječnja pridružit će im se i Hrvatska.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Slovenija u jednostranoj izjavi o ulasku Hrvatske u Schengen spominje morske granice, Hrvatska odgovorila
Slovenija i Hrvatska su po pristupanju Hrvatske šengenskom području svaka pripremile svoju jednostranu izjavu o arbitražnoj presudi. Slovenija u izjavi, po neslužbenim informacijama, naglašava da je granica između dviju država određena arbitražnom presudom, doznaje N1 Slovenija. Hrvatska pak, u svoj…