Hrvatska ulaže u urbanu zelenu infrastrukturu - U Splitu se sadi više od 840 stabala

Kako bi se što efikasnije i bolje prilagodila klimatskim promjenama - Hrvatska ulaže u urbanu zelenu infrastrukturu. Fond za zaštitu okoliša potpisao je ugovore za 46 projekata vrijednih 15 milijuna eura, od čega je jedinicama lokalne samouprave osigurano 11 milijuna, i to nepovratnih sredstava. U Splitu se sadi više od 840 stabala.

Kad krenu nesnosne vrućine, na splitskom Sućidru traži se stablo više. Zelenila i hlada nema dovoljno.

Kako bi se situacija popravila, Grad Split u urbanu zelenu infrastrukturu ulaže 700.000 eura - u sklopu dvaju projekata. 80 posto novca osigurava Fond za zaštitu okoliša. Na 29 lokacija zasadit će se po dva stabla i postaviti po jedna javna slavina i klupa. Na jednako toliko lokacija, ali u sklopu drugog projekta, posadit će se čak 842 stabla, piše HRT.

Te aktivnosti dio su i europskog Zelenog plana, koji do 2030. predviđa sadnju najmanje tri milijarde stabala diljem Europske unije. Hrvatskoj je u planu sadnja milijun stabala godišnje, kako bi se sve izraženije klimatske promjene - ublažile.

- Na tu bolest planete nije ni Hrvatska imuna, znači ovo što mi u pokušavamo u Fondu za zaštitu okoliša, razmišljati o tome da ojačamo otpornost gradova na te klimatske promjene koje nam sve više prijete - rekla je Aleksandra Čilić, načelnica Sektora za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Novac za zazelenjivanje dobili su i Trogir i Makarska, a zahvaljujući prijavi županije, i općine Gradac i Podgora. U Splitu je jedna od prvih lokacija na kojoj će se saditi - ova zapuštena parcela pokraj škole Kamen - Šine. Ne zna se još kada.

Više stabala, hlada i javnih slavina pomoći će da život u gradovima u budućnosti bude barem malo ugodniji.

I.G.