Hrvatska u vrhu EU po skupljanju otpadnih guma

Hrvatska ima jedan od najbolje uređenih sustava u Europi za skupljanje i oporabu otpadnih guma. Godišnje se više od 90 posto sakupljenih guma materijalno oporabljuje, čime se ostvaruje propisani nacionalni cilj, ističe Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Taj se nacionalni godišnji cilj čak i premašuje s obzirom na to da iznosi najmanje 80 posto od mase odvojeno sakupljenih guma godišnje. Sirovine dobivene različitim postupcima recikliranja pokazale su izvrsna svojstva i omogućile korištenje za različite namjene, prenosi Index.

Materijalnom oporabom otpadnih guma dobivaju se granulat, tekstil, čelik i gumeni čips. Finalni proizvodi za čiju se proizvodnju koriste reciklirane gume razne su zaštitne gumene podloge za dječja igrališta, staze, šetnice, atletske staze.

Gumeni granulat koristi se u bitumenskim smjesama za asfalt te kao ispuna umjetnim travama na nogometnim terenima, u proizvodnji podnih obloga, kotača za kontejnere i kanti za smeće.

Sinergija znanosti i gospodarstva za čišći okoliš

Čelik dobiven iz guma sirovina je u čeličanama, a tekstil se šalje na energetsku oporabu u cementare. Otpadne gume također su izvrstan izvor energije te se iz njih može dobiti gorivo odličnih svojstava.

No, ide se i korak dalje, u suradnji znanosti i gospodarstva, cilj je da reciklirane gumene podne podloge omoguće čišći okoliš.

Varaždinski Geotehnički fakultet i Gumiimpex – GRP,  jedina hrvatska tvrtka koja gume oporabljuje u materijalne svrhe, provode znanstveno-istraživački projekt “Reciklirana guma i solarna fotokataliza: Ekološka inovacija za pasivnu zaštitu zraka i zdravlja“.

Riječ je o projektu financiranom iz EU, a cilj mu je formirati proizvod koji će pomoću prirodnih procesa – sunčeve energije i fotokatalizatora – pročišćavati zrak od organskih onečišćenja u urbanim sredinama.

Hina