Hrvatska traži izuzeće od embarga na rusku naftu?

U raspravama među državama članicama u Vijeću EU, koje treba usvojiti prijedlog Europske komisije o embargu na uvoz ruske nafte za šest mjeseci i ruskih naftnih prerađevina do kraja godine, Hrvatska se zalaže za izuzeće po kojem bi i nakon ove godine za potrebe rada rafinerije u Rijeci mogla uvoziti tzv. vakuum plinsko ulje.

VGO (Vacuum Gas Oil) vrsta je teškog dizela, derivat koji je nekim rafinerijama u Europi očito isplativije kupiti iz Rusije umjesto sirove nafte jer se iz VGO-a brže i lakše dobije dizel koji se onda prodaje na benzinskim crpkama. INA-ina rafinerija u Rijeci, koja je posljednji put radila u listopadu, a nedavno je ponovno pokrenula preradu, po pitanju sirove nafte nije izravno ovisna o Rusiji, ali očito je procijenjeno da se za vakuum plinsko ulje vrijedi diplomatski boriti u smislu traženja izuzeća uime Hrvatske, piše Tomislav Krasnec za Večernji list.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, podsjetimo, predstavila je u srijedu u Strasbourgu prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine, prenosi N1.

– Uvodi se potpuna zaštita uvoza ruske nafte koja se dostavlja brodovima ili naftovodima, sirove ili prerađene. Želimo osigurati postupno uvođenje zabrane na uredan način koji će omogućiti nama i našim partnerima da osiguraju alternativnu opskrbu sirove nafte unutar šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine – izjavila je Ursula von der Leyen u svom govoru u Europskom parlamentu.

Z.G.