Hrvatska se definitivno ubraja među destinacije s najbržim oporavkom turizma

U dosadašnjem dijelu godine, prema podacima sustava eVisitor, ostvareno je 18,5 milijuna dolazaka i gotovo 104 milijuna noćenja. U odnosu na lani ostvaren je rast od 37 posto u dolascima i 25 posto u noćenjima. U odnosu pak na rekordnu 2019., to je 91 posto rezultata u dolascima te 96 posto u noćenjima. Gledajući po odredištima, najviše je noćenja ostvareno u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu i Medulinu.

Hrvatska turistička zajednica ove godine obilježava 30. obljetnicu rada i djelovanja. Smatraju da su doprinijeli stvaranju i promicanju identiteta i ugleda hrvatskog turizma u zemlji i svijetu, odnosno u pozicioniranju Hrvatske kao globalno prepoznate turističke destinacije.

- Ova godina je odlična turistička godina s obzirom na brojne izazove i vjerujem da je ova godina godina oporavka hrvatskog turizma - rekao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Istaknuo je i kako će, što se tiče financijskih prihoda, ova godina biti rekordna turistička godina.

- Mi smo u jeku priprema za 2023. godinu. Izašli smo s kampanjama koje promoviraju zimsku ponudu s naglaskom na advent, promoviramo nautičku ponudu, a doveli smo i blogere influencere iz 10 europskih zemalja. Vjerujem da ćemo kroz te aktivnosti pridonijeti povećanju interesa za RH - rekao je Staničić.

Na pitanje što očekuje od 2023. godine, rekao je kako vjeruje da će biti izazovna i zahtjevna.

- Ali pokazali smo da u ovim složenim vremenima dobrom sinergijom između javnog i privatnog, komunikacijom, kontinuiranim radom možemo računati na uspješnu turističku godinu, ukoliko ne bude značajnih geopolitičkih poremećaja na globalnom planu - istaknuo Staničić.

Svečano je obilježeno 30 godina rada i djelovanja Hrvatske turističke zajednice, nacionalne turističke organizacije koja je osnovana 1992. godine s ciljem stvaranja i promicanja identiteta i ugleda hrvatskog turizma u zemlji i svijetu.

- U proteklih 30 godina Hrvatska turistička zajednica je, zajedno s sustavom turističkih zajednica, bila jedan od temeljnih stupova razvoja modernog hrvatskog turizma. Doprinijeli smo ne samo pozicioniranju Hrvatske na turističkoj karti svijeta, već i u unaprjeđenju sadržaja, kvalitete i jedinstvenosti naših odredišta i destinacija. Dali smo i snažan doprinos u stabilnosti turističkog sektora u kriznim vremenima kojih je u ovih 30 godina bilo itekako puno. S ponosom mogu reći kako danas imamo mrežu predstavništava u 17 zemalja svijeta, kako je naša zemlja iz godine u godinu sve prepoznatljivija turistička destinacija te kao takva važan i cijenjen akter globalnog turističkog sektora. Sve to ne bi bilo moguće bez vrijednih ljudi i kolega, svih u turizmu, koji su svoj život, svoje vrijeme i svoju ljubav dali hrvatskom turizmu - poručio je Staničić.

- Hrvatska svoj uspjeh temelji na vrijednim i kreativnim ljudima koji su godinama gradili njenu prepoznatljivost na međunarodnom tržištu, kao i svima onima zbog kojih se turisti iz naše zemlje vraćaju s prekrasnim uspomenama. Posebno veseli što 30. obljetnicu velikih postignuća obilježavamo u izuzetno uspješnoj turističkoj godini u kojoj smo ostvarili nove turističke rekorde. U narednom razdoblju pred svima nama je obveza razvijati inovativan i otporan turizam te Hrvatsku brendirati kao kvalitetnu i sigurnu destinaciju održivog turizma, za što je Vlada RH osigurala sve potrebne preduvjete. Čestitam svim djelatnicima HTZ-a kao i članovima Turističkog vijeća i Skupštine HTZ-a ovu veliku obljetnicu te se veselim uspješnom nastavku zajedničkog rada - poručila je ministrica Nikolina Brnjac.

- Fascinantno je da Hrvatska godišnje ugosti i pet puta više turista nego ima stanovnika, i mislim da nema nijedne takve države u svijetu, a važnost turizma se vidi i u BDP-u, ali i u njegovom relativno brzom izlasku iz pandemijske krize i unatoč ratu u Ukrajini, čemu su pomogle i mjere Vlade - ocijenio je Plenković.

Jedan od najboljih pokazatelja uspješnosti je i skok s 10 milijuna noćenja prije 30 godina na današnjih više od 100 milijuna noćenja koje turisti tijekom godine ostvare u Hrvatskoj. Dodatna potvrda snage hrvatskog turizma su i rezultati turističkog prometa prema kojima je Hrvatska, s realiziranih 104 milijuna noćenja u dosadašnjem dijelu godine, ostvarila 96 posto rezultata u noćenjima iz rekordne 2019. godine čime se naša zemlja ubraja među destinacije s najbržim oporavkom turizma.

I.H.