HRVATSKA REKORDER U EU - Kvadrati na Jadranu i preko 10 tisuća eura: "Čim se iskopa rupa, prodaju se stanovi"

Hrvatska je rekorder po rastu cijena nekretnina u Europskoj uniji. Pokazuju to novi podaci Eurostata. Ipak, tržište nekretnina usporava.

- Iako je i prošle godine bilo rasta cijena, on je manji nego što je bio 2022. i vidimo u mnogim županijama koje su najaktivnije pad broja transkacija, on je na razini Hrvatske bio devet posto prošle godine u odnosu na 2022., a u Zagrebu čak 22% - za Dnevnik.hr kaže Lana Mihaljinec Knežević iz Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

Novogradnja plane prvom lopatom.

- Novogradanja je tradicionalno puno traženija i zapravo čim se iskopa rupa se prodaju svi stanovi - rekao je agent za nekretnine Matej Samardžić i dodao da je ipak nešto veća potražnja za manjim stanovima.

Cijena novogradnje varira ovisno o lokaciji. U Zagrebu je prosječna oko 3000 eura.

- Na moru je to nešto viša cijena, na moru su negdje iznad 4000 eura. S tim da opet ključne i ciljane, dobre lokacije na moru mogu postići 10.000 eura i više - objašnjava Samardžić.

Od 2010. do danas cijene su porasle oko 60%

Na godišnjoj razini, u Hrvatskoj su nekretnine skuplje za 10,9 posto. Osim nas, u top tri zemlje s najvećim rastom su Poljska i Bugarska. S druge strane, u nekim državama imamo pad cijena na godišnjoj razini. Poput Luksemburga s više od 13%. Cijene su pale i u Njemačkoj za više od 10 posto. U Finskoj 7 posto.

- To je previše! Za 100 kvadrata stana sad dati 300 tisuća eura. Ne znam. Kako, di, šta? Niti možeš kredit dobiti, niti ništa - kaže Ferid iz Zagreba, piše Dnevnik.hr.

- Svi idu na nekretnine da bi zaradili i da bi prodali i uživali i da bi onda rentali i da ne bi niko ništa radio. To je za mene nerealno! - misli Dobroslav iz Zagreba.

Lana Mihaljinec Knežević očekuje da će cijene u 2024. ostati na sličnoj razini kao što su sada.

- Ne očekujemo više velike stope rasta, ne očekujemo, nažalost, veliki krah što bi mnogi kupci voljeli. Primarno zato što je nedovoljno ponude - objasnila je Mihaljinec Knežević.

Prema eurostatu, od 2010. do danas cijene su porasle oko 60%. Rasle su i cijene najma, iako ne kao prodaje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Agencija otvoreno o cijenama u Splitu: “Nekretnine su precijenjene, ovo je totalno ludi grad, cijene su van svake pameti!”
Splitska agencija na Facebooku je objavila zanimljivu, ali vrlo kritičnu i oštru objavu u cijenama nekretnina u tom gradu. Dok na zapadu cijene padaju, kod nas to nije slučaj. Naprotiv, svako malo čitamo oglase u kojima kao da se prodavači natječu tko će nabiti veću cijenu kvadrata, što za prodaju,