Hrvatska protjerala srpskog diplomata

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je žaljenje zbog odluke Srbije da prvog tajnika u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu proglasi nepoželjnom osobom. Riječ je o Hrvoju Šnajderu za kojeg je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova reklo da je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi. Pojedinosti nisu objavili. No srbijanski mediji javljaju da je riječ o sumnji na špijunažu i vrbovanju za suradnju s hrvatskom obavještajnom službom.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je odreagiralo je žurno na ovaj potez - recipročnom mjerom.

- Sukladno čl. 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, odlučili smo da savjetnik srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu, gospodin Petar Novaković da se proglasi personom non grata na području RH. Nota je prije desetak minuta uručena veleposlanici Srbije.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na konferenciji za medije je govorio o protjerivanju hrvatskog diplomata iz Srbije.

- Predvidjeli smo eskalaciju, ali ne i ovakav radikalan potez, to nije uobičajeno", rekao je Grlić Radman o srpskom protjerivanju hrvatskog diplomata, prvog tajnika veleposlanstva Hrvatske u Srbiji Hrvoja Šnajdera. 

Grlić Radman je rekao da je Hrvatska poduzela recipročnu mjeru. 

- Odlučili smo da se savjetnik veleposlanstva Srbije u Hrvatskoj proglasi personom non grata Hrvatske. Nota je uručena veleposlanici i u njoj se navodi da savjetnik mora napustiti teritorij RH - rekao je Radman.

Kazao je i kako odbacuju osnove po kojima je protjeran hrvatski diplomat iz Srbije.

- Hrvatskom veleposlaniku nije dan razlog, rečeno je da nije nužno reći razlog. Mi ne znamo razloge odluke, tim više je to zabrinjavajuće - kazao je.

Na pitanje o napisima srpskih tabloida da je hrvatski diplomat protjeran pod optužbana za špijunažu rekao je: 

- Nisu ga protjerali mediji, nego ministarstvo vanjskih poslova Srbije. Oni nisu izrazili razloge, oni su naši partjeri za komunikaciju, to je za nas relevantno. A ostale špekulacije, kako kome odgovara.

- Ovo nismo očekivali, od Srbije smo očekivali pruženu ruku. Srbija je tako postupila, mi smo samo odgovorili recipročno - rekao je Radman.

D.G.