HRVATSKA PRIRODNO TVOJA Posađena stabla lipe u Klenovici

KLENOVICA - Na šetnici u Klenovici posađeno je 12 stabala lipe u sklopu projekta Hrvatske turistučke zajednice pod nazivom Hrvatska prirodno tvoja.

Projekt je to poticanja razvoja održivog razvoja turizma s namjerom kompenzacije emisije automobilskih turističkih posjeta Republici Hrvatskoj. U tu svrhu dobivena su sredstva Hrvatske turistučke zajednice za nabavu sadnica i stabala.

Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski uključila se u projekt poticanja razvoja održivog razvoja turizma Hrvatske turističke zajednice.

Obaveza je, osim sadnje stabala, njega sadnica i praćenje podataka o posađenim stablima te njihovo označavanje oznakom održivog turizma 'Hrvatska prirodno tvoja' – 'Croatia naturally yours'.

Bilo je potrebno voditi računa o autohtonim vrstama i podneblju u kojem se sade te da stabla budu posađena na vidljivim mjestima u destinacijama. Podaci o posađenim sadnicama uneseni su i u aplikaciju za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš pod nazivom MapMy Fress s ciljem objedinjavanja podataka o sadnji sadnica stabala na globalnoj razini.

Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski je u suradnji s Gradom Novim Vinodolskim i komunalnim trgovačkim poduzećem IVANJ d.o.o. ovim povodom ozelenila područje Klenovice, točnije šetnicu u Klenovici uz samo more, zasadivši ukupno 12 stabala lipa.

- Na ovaj način se pridonosi stvaranju imidža Hrvatske kao održive i poželjne turističke destinacije, a navedena akcija prilika je da svako mjesto u Hrvatskoj jednim malim korakom pridonese ljepšem i ugodnijem boravku u našoj predivnoj zemlji - kazala je Tena Peričić, direktorica TZG Novi Vinodolski.

B.K.