Hrvatska preuzima predsjedanje Hidrografskom komisijom za Sredozemno i Crno more

Hrvatska bi u petak službeno trebala od Španjolske preuzeti predsjedanje Hidrografskom komisijom za Sredozemno i Crno more, organizacijom nadležnom za razmjenu nautičkih informacija, karata i istraživanja među 23 zemlje koje izlaze na ta dva mora.

Hidrografska komisija za Sredozemno i Crno more jedna je od ukupno 15 komisija koje su uspostavljene diljem svijeta po regionalnom načelu radi suradnje i koordiniranog djelovanja zemalja članica u zajedničkim pitanjima hidrografskih i kartografskih aktivnosti u regiji. Regionalne komisije djeluju u skladu s pravilima Međunarodne hidrografske organizacije svojim statutom, a program im se temelji na radnim programima IHO-a, čijom realizacijom na regionalnoj razini doprinose realizaciji ciljeva IHO-a na svjetskoj razini. MBSHC je po broju člnica najbrojnija regionalna komisija (23 MS i 4 pridružene MS)

– Za Hrvatsku je to čast i obveza da u narednom dvogodišnjem razdoblju koordinira provedbu usvojenih odluka i aktivnosti sa 23. konferencije u Ljubljani – kazala je za Morski HR ravnateljica Hrvatskog hidrografskog instituta u Splitu, Vinka Kolić.

– Prema statutu Komisijom predsjedaju punopravne članice u dvogodišnjem razdoblju između dvije konferencije Komisije. Redoslijed predsjedanja je po načelu rotacije. Hrvatskoj je ovo drugo predsjedanje, prvo je bilo u razdoblju 1999-2001. – kaže Kolić.

Prema Statutu Komisije i Konvenciji IHO-a, članica IHO-a i MBSHC-a je Republika Hrvatska koju predstavlja ravnateljica HHI-a.

– Stoga je predsjedavajuća MBSHC-a ravnateljica HHI-a, a uobičajeno je da se kao organizacijski model za provedbu usvojenih odluka i aktivnosti (List of Decisions and Actions) formira privremeno tajništvo (MBSHC Secretariat) s tajnikom na čelu  (MBSHC Secretary) – pojašnjava.

Hrvatsko predsjedanje je zaključno do sljedeće 24. MBSHC konferencije koja će se održati u terminu od travanja do lipnja 2024. što će biti odlučeno na završetku konferencije u Ljubljani.

I.B.