Hrvatska na najvećem festivalu tradicijskih brodova u Bretanji

Hrvatska će od 15. do 21. svibnja sudjelovati na najvećem europskom festivalu tradicijskih brodova i maritimne baštine La semaine du Golfe Morbihan u francuskoj pokrajini Bretanji.

Četvrti put zaredom Hrvatska će sudjelovati na najvećem europskom festivalu tradicijskih brodova i maritimne baštine La semaine du Golfe Morbihan, a predstavljat će ju tri broda koja su tegljačima krenula u Francusku.

Na konferenciji za novinare, održanoj u utorak u Splitu, predsjednik Udruge Cronaves Plamenko Bavčević predstavio je program festivala za koji je dosad prijavljen 1521 tradicijski brod iz Europe, među kojima i 20 drvenih jedrenjaka dugačkih do 50 metara, piše Hina, a prenosi Prigorski.hr.

- Bit ćemo mala, ali snažna flota na Atlantskom oceanu s tri broda, koja su već šleperima krenula put Bretanje. Predstavit ćemo Dalmaciju i Kvarner, odnosno gajetu ‘Milu’, izrađenu 1968. godine u Lovranu, koja je u vlasništvu obitelji Antić iz Prvić Šepurine, te gajetu ‘Zoru’, izrađenu 1955. na Korčuli, u vlasništvu obitelji Fuček iz Malinske, i pasaru MK 73, izrađenu 1985. u Malinskoj - najavio je Bavčević.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: FALKUŠA KAO FENIKS Kako je Cicibela nadahnula posljednje čuvare tradicije da je uskrsnu iz mrtvih | | Morski HR
Sve je počelo s jednim brodolomom. Bila je posljednja Falkuša izvornog imena Jelisava, a mi smo je od milja zvali Cicibela, jer je korištena za snimanje filma Miljenka Smoje “Roko i Cicibela&quot