Hrvatska mora vratiti 3 milijarde poticaja – Komisija iz Bruxellesa: “98 posto ekoproizvodnje vam je lažirano”

Hrvatska mora vratiti tri milijarde kuna poticaja jer je kontrola iz Bruxellesa utvrdila da je samo dva posto poticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano, piše u subotu Večernji list.

Hrvatska je u proizvodnji hrane pala ispod 40 posto dostatnosti. U krizi se već sada pojavljuju razni nakupci i prekupci, a sve na štetu seljaka, kaže Antun Vrakić, vlasnik poljoprivrednog obrta Agro-palm i član predsjedništva Hrvatske poljoprivredne komore, navodi dnevnik.

Vrakić upozorava na pogrešan smjer domaće agrarne politike, koju vode interesne skupine.

– Dižu se poticaji na puste njive na kojima nitko ništa ne proizvodi. Kontrola iz Bruxellesa utvrdila je da je samo dva posto poticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano. I sad traže da se novac vrati za tri godine unatrag, milijardu kuna po godini. Prijedlog je da taj povrat snosimo solidarno, ali to ne dolazi u obzir – rezolutan je poljoprivrednik Antun Vrakić.

Dodaje da je Poljoprivredna komora početkom koronakrize tražila od Ministarstva poljoprivrede da se popiše koliko čega ima na skladištu i da se vidi koju proizvodnju povećati. Ali odgovora nema.

– Nekada smo imali ratne, sada ćemo imati koronaprofitere – kaže Vrakić za Večernji.

Ministarstvo poljoprivrede je naknadno opovrgnulo ovu vijest, što možete pročitati dolje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo poljoprivrede: “Netočno je da Hrvatska vraća 3 milijardi kuna za ekološku proizvodnju”