Hrvatska među zemljama koje će pilotirati tehničko rješenje digitalnih zelenih potvrda

Kako bismo ovu turističku sezonu dočekali što spremniji na granicama, ubrzano nastavljamo s obavljanjem zadaće pripreme Hrvatske za ispunjavanje svih uvjeta potrebnih za izdavanje digitalnih zelenih potvrda, rekao je na Vladi potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Na 54. sjednici Vlade RH, održanoj danas, 22. travnja, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je o dosadašnjem napretku u izradi tehničkog rješenja za izradu prekograničnih interoperabilnih zelenih potvrda.

– Kako bismo ovu turističku sezonu dočekali što spremniji na granicama, Radna skupina osnovana na Vladi prošli tjedan ubrzano nastavlja s obavljanjem zadaće pripreme Hrvatske za ispunjavanje svih uvjeta potrebnih za izdavanje digitalnih zelenih potvrda – rekao je potpredsjednik i ministar Davor Božinović pojasnivši da je Hrvatska na europskoj razini, u Mreži e-zdravstva Europske komisije, na kojoj se dogovaraju tehničko-operativni detalji, u prvoj grupi zemalja koje će pilotirati tehničko rješenje.

Na nacionalnoj razini, nastavio je ministar, uspješno je provedena testna faza integracije izvora podataka u zdravstvu s nacionalnim sustavom digitalne zelene potvrde, koju uspostavljaju MUP i AKD, što znači da smo uspješno generirali testne potvrde o cijepljenju, o testiranju i preboljenju naših građana, čime je prva faza pripreme ispunjena.

– Uporaba zelene digitalne potvrde ni na koji način ne smije uzrokovati izravnu ili neizravnu diskriminaciju pojedinaca i mora biti u potpunosti u skladu s temeljnim načelima nužnosti i razmjernosti i učinkovitosti – napomenuo je ministar Božinović, zaključivši ovu temu obaviješću da će se  javnost nastaviti izvještavati o tome kako napreduju pripreme za primjenu digitalnih zelenih potvrda te kakav će to značaj imati za naše građane.

I.B.