Hrvatska maritimna baština predstavljena u Ljubljani

LJUBLJANA - Izložba fotografija naziva 'Hrvatska - tamo gdje jedra pričaju priče' ovoga je tjedna predstavljena u Ljubljani. Tema izložbe su mali brodovi koji su prehranjivali generacije dalmatinskih obitelji.

Na Krakovskom nasipu u središtu Ljubljane, u srijedu je predstavljena izložba fotografija 'Hrvatska - tamo gdje jedra pričaju priče'.

- Autori 22 predstavljene fotografije su članovi Udruge Cronaves koji su samostalno i skupno izlagali na različitim  izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu - Boško Lučev, Andrina Luić i Vislav Torre, kojima su se ovom prilikom priključili Dubravka Pajk, Vojko Bašić, Gojko Vukov Colić, Marko Valjak, Kristijan Žic i Sandro Rubinić - rekao je na otvorenju izložbe Plamenko Bavčević, predsjednik udruge Cronaves, te najavio da će nakon Ljubljane izložba biti postavljena gradu Vannesu u Francuskoj i u Trstu.

Tema izložbe su mali obiteljski brodovi koji su prehranjivali generacije dalmatinskih ribara i težaka - gajete, leuti, kaići, lađe.

- Fotografije brodove smještaju u današnji kontekst kad su oni postali simbol baštine područja kojima plove, a uloga koju danas imaju je drukčija od nekadašnje - dodao je Bavčević.

Izložbu je otvorila Alenka Hudek, opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sloveniji, a 22 fotografije dimenzija 180 x 120 cm, mogu se razgledati do 10. svibnja, priopćili su iz Udruge Cronaves.

Organizatori izložbe su Udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves iz Splita i Hrvatska turistička zajednica u Sloveniji, generalni pokrovitelj ACI d.d., a partner 'Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre'.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

U Ražancu postavljen interaktivni info kiosk koji promovira maritimnu baštinu
RAŽANAC - Interaktivni info kiosk koji promovira kulturno-maritimnu baštinu područja Tri mora postavljen je u srijedu, a radi se o prvom ovakom obliku promocije ribarstvene i školjkarske tradicije Ražanca i okolnog područja. Društvo istraživača mora 20000 milja priopćilo je da je počela provedba pr…