HRVATSKA JE U ČETVRTFINALU Trijumf Barakuda nad Srbijom

TOKIO – Bravo za Barakude! Sjajnom utakmicom kroz sve 32 minute u kojima naša vrsta niti jednom nije gubila, hrvatski su se vaterpolisti plasirali u četvrtfinale Olimpijskih igara u Tokiju.

Hrvatska je bila nadmoćna jakoj Srbiji, početak je bio rezultatski razoran za suparnika (3:0 i 5:1). Srbija je samo jednom uspjela doći do izjednačenja (8:8), da bi nakon toga uslijedila četiri hrvatska pogotka u nizu za 12:8, makar čak niti to nije bilo najviše vodstvo. Najveće je bilo 5 golova plusa, nakon gola Mare Jokovića četiri minute do kraja (14:9), javlja Hrvatski vaterpolski savez.

Foto: Hrvatski vaterpolo savez

Barakude su ovime osigurale ulazak u krug 8 najboljih momčadi u Tokiju, a u ponedjeljak će u srazu sa Španjolskom odlučivati čak i o pobjedniku skupine.

Tuckovi su učenici odigrali dosad najbolju utakmicu na turniru, ali i opet… ima mjesta za popravak, za nešto još bolje od ovog. To je podatak koji veseli. No, za prikazano, odigrano protiv Srbije svi igrači, pa jasno do izbornika i njegovih pomoćnika i cijelog stožera, zaslužuju čestitke. Valjalo se othrvati sigurno i psihološkom pritisku jer ova utakmica, čak i da je izgubljena ne bi značila nemogućnost prolaska dalje, ali bi silno otežala stanje. Nadalje, suparnik ispred nas je velik, snažan, iskusan. Dakle, zadatak nije bio nimalo jednostavan i lagan. Svemu unatoč, Barakude su uspjele.

– Nemojmo ovo zvati velikom, već značajnom pobjedom. Ona nas je sada i matematički odvela u četvrtfinalu. Prvi cilj u Tokiju je dakle napravljen. Ove dvije sjajno odigrane utakmice, mislim na susrete protiv Crne Gore i sada Srbije, su samo dokazale da vrijedimo puno. No, nikakve euforije nema. Tek sada dolazi one najbitnije utakmice. Značajna pobjeda protiv velikog suparnika, sjajna igra, forma, ali rekao sam i nakon Australije, da kanimo napraviti, da smo ovdje došli napraviti više od samo igrati u skupini. Što se same utakmice sa Srbijom tiče, jasno da sam zadovoljan. Istina, bilo je jedno razdoblje ‘crne rupe’, duže razdoblje bez gola, ali u sportu se to jednostavno događa. Nema ni jedne momčadi koja će odigrati savršeno od 1. do 32. minute u vaterpolu ili od 1. do 90. minute u nogometu, bez baš niti jedne pogreške. To u sportu ne postoji. Ono što me ljuti su izrađene akcije. Mi smo njih “ubili” na početku, ali kada izradimo akciju, ne damo gol, u kontri primamo… To me ljuti. Generalno, fenomenalna utakmica. Bio nas je pun bazen, napadački moćno, obrambeno sjajni. Igrača manje smo odigrali fenomenalno i mislim da je to bilo jedno iznenađenje za Srbiju. Čestitke momcima, ali polako… Ništa još uvijek nismo napravili, ono pravo za nas tek dolazi. Idemo dalje putem kroz Tokio – kazao je hrvatski izbornik, Ivica Tucak.

D.G.