Hrvatska je preuzela treći višenamjenski avion Rafale

Treći višenamjenski borbeni avion te ujedno i prvi jednosjed Rafale, u vlasništvu je Republike Hrvatske, izvijestilo je priopćenjem u petak Ministarstvo obrane.

- Prva tri čuvara hrvatskog neba u vlasništvu su RH i to upravo uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje - poručio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.

Primopredaja trećeg višenamjenskog borbenog aviona Rafale, odnosno prijenos vlasništva između Francuske Republike i Republike Hrvatske, održana je u petak 17. studenog 2023. u Francuskoj, čime je Hrvatska bogatija za prvi Rafale jednosjed.

Riječ je o trećem od 12 aviona Rafale, višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation, koje Republika Hrvatska nabavlja od Francuske Republike za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Do sada je Hrvatska preuzela dva aviona dvosjeda, prenosi HRT.

- Ovo je velik dan, prije svega za pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i naše zrakoplovne tehničare, a onda i za cijeli hrvatski narod. Prva tri čuvara hrvatskog neba u vlasništvu su Republike Hrvatske i to upravo uoči dana koji nas poziva na zajednički nacionalni ponos i dostojanstvo: uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. To je snažna poruka generacijama koje dolaze, a zahvaljujući znanju, požrtvovnosti i mudrosti hrvatskih branitelja nastavljamo graditi moderan i moćan obrambeni sustav - rekao Anušić istaknuvši kako je ovo i jedan od pokazatelja uspješne dinamike isporuke Rafala Hrvatskoj.

Kraj isporuke do 2025. godine

Postupna isporuka svih aviona Rafale i prateće opreme u Republiku Hrvatsku očekuje se tijekom 2024. i početkom 2025. godine.

Uvođenjem u operativnu uporabu višenamjenskog borbenog aviona Rafale, Republika Hrvatska zadržava suverenost u nacionalnom zračnom prostoru, postaje mogući regionalni jamac sigurnosti zračnih prostora zemalja u regiji i postavlja nove standarde u opremanju, stoji u priopćenju MORH-a.

Također, očuvat će se i značajno povećati trenutačne sposobnosti i potencijali borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, značajno će se povećati ukupna borbena moć Hrvatske vojske, ali i očuvati dugogodišnja tradicija borbenog zrakoplovstva u Republici Hrvatskoj, dodaje se.

A.B.