Hrvatska je najsigurnija na Mediteranu, a sezona je zasad izvrsna

Iako je na najnovijoj korona-karti, koju je danas objavio Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), hrvatska obala još uvijek narančasta, dok je kontinentalna Hrvatska i dalje u zelenom, naša je zemlja ipak najsigurnija od naših konkurenata na Mediteranu.

Prema podacima Johns Hopkins Universityja, Hrvatska je u boljoj situaciji od europskih zemalja na Mediteranu kao što su Italija, Grčka, Portugal i Španjolska. Hrvatska udruga turizma (HUT) prikupila je podatke koji pokazuju da je, unatoč ECDC-ovoj karti, situacija u Hrvatskoj dobra što se tiče epidemiološke situacije, a pogotovo u Istri, piše Index.

Hrvatska ima najmanje zaraženih

“Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Hrvatska je s incidencijom od 33 zaražena na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana i 19 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 7 dana i dalje duboko u zelenom, dok se u ostalim zemljama EU situacija vrlo brzo pogoršava. Najbolja epidemiološka situacija u obalnim županijama je i dalje u Istarskoj, gdje je incidencija u posljednjih 14 dana svega 3 novozaražena na 100.000 stanovnika”, kažu za Index u HUT-u.

Usporedbe radi, 14-dnevna incidencija u Španjolskoj je čak 624, u Grčkoj 292, U Portugalu 407, na Malti 379 te u Italiji 40.

Hrvatska dosad ima gotovo 50 posto više turista nego lani

Prema podacima iz e-visitora koje je Index dobio od Hrvatske turističke zajednice (HTZ), u dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj je ostvareno gotovo 4.9 milijuna dolazaka i preko 27 milijuna noćenja, što je rast od 48 posto u dolascima u odnosu na to razdoblje lani.

“I rezultati srpnja, s obzirom na okolnosti, vrlo su dobri, pa tako u dosadašnjem dijelu srpnja bilježimo preko 2.3 milijuna dolazaka i 15 milijuna noćenja, što je rast od 40 posto u dolascima u odnosu na to razdoblje lani”, rekli su za Index u HTZ-u.

U Hrvatskoj, prema podacima e-visitora, trenutno boravi oko 860.000 turista, od kojih je oko 740.000 inozemnih.

Najviše turista je trenutno u Istri (235.000), na Kvarneru (162.000) te u Splitsko-dalmatinskoj (165.000) i Zadarskoj (145.000) županiji, a gledano po destinacijama najviše je gostiju u Rovinju, na Viru, u Poreču, Medulinu i Umagu. Trenutno je najviše turista s tržišta Njemačke, Slovenije, Poljske, Austrije i Češke.

U srednjoj Dalmaciji 220 posto nautičara više

Ako nam ostane dobra epidemiološka situacija, iz HUT-a navode da će nam sezona biti uspješna. Posebno su istaknuli velik rast dolazaka i noćenja u prvoj polovici 2021. u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

“Prema podacima sustava eVisitor, u prvom polugodištu na području srednje Dalmacije odmaralo je 319.940 turista, koji su ostvarili 1.515.611 noćenja, pa je na razini šest mjeseci ove godine ostvaren rast u dolascima od 87 posto i u noćenjima od 93 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavili su iz županijske turističke zajednice. U prvom polugodištu najbrojniji gosti u tom dijelu zemlje bili su Nijemci, Česi, građani Bosne i Hercegovine te Slovenci. Ostvaren je i značajan rast broja dolazaka gostiju iz SAD-a, kojih je na području Splitsko-dalmatinske županije u prvih šest mjeseci ove godine bilo 12.877, a ostvarili su 50.505 noćenja”, kažu u HUT-u.

D.G.