Hrvatska institucija postala europski koordinator za praćenje populacije drhtulja

PULA – Vjerojatno jedna od najbrže rastućih privatnih znanstvenih institucija s pristupom javnosti, Aquarium Pula niže svoje uspjehe. Ustrajno radeći na očuvanju morskog života, pokrenuli su dosad niz originalnih projekata za zaštitu ugroženih jadranskih vrsta kao i Centar za oporavak morskih kornjača te niz edukativnih aktivnosti. Odnedavno su postali europski Mon-P koordinator za vrstu drhtulja (Torpedo marmorata).

– Ta aktivnost uključuje monitoring vrste u svim europskim javnim akvarijima čime smo se uključili u program praćenja stanja, brojnosti hrskavičnjača (morskih pasa i raža) u europskim javnim akvarijima čiji smo punopravni članovi od 2006 godine – poručuju iz ove institucije

Uz opis vrste, njezine rasprostranjenosti, praćenje statusa ugroženosti po IUCN crvenoj listi, ali i in situ i ex situ zaštite, Mon-P koordinator prikuplja sve podatke (hranjenje, uzgoj, genetika) od kuratora europskih akvarija te izvještava o tome. Time postajemo kontakt IUCN-a za inicijativu očuvanja vrste in situ.

Morski psi i raže popularne su životinje u javnim akvarijima. U cijelom svijetu, više od 700 milijuna ljudi godišnje posjeti zoološke vrtove i akvarije, čime postaju važni ambasadori njihovog prirodnog staništa.

Od 2007. godine, udruge zooloških vrtova i akvarija (EAZA i EUAC) započele su popis svih hrskavičnjača te praćenje uzgoja pojedinih vrsta. Od 1188 vrsta hrskavičnjača u svijetu, europski akvariji prikazuju 102 vrste (8.6%), a od njih se 47,1% vrsta razmnožilo u akvarijima kako bi se genetski osiguralo zdrava populacija. Ujedno se nastoji povećati reproduktivni učinak, a dugotrajni uzgojni napori pomoći će u smanjenju potražnje divljih populacija za opskrbu akvarija.

D.G.