Hrvatska gradi vojnu podmornicu primjerenu razvedenoj obali

Hrvatska bi uskoro mogla dobiti moćno pomorsko oružje. Podmornice koje Hrvatska ratna mornarica nema od umirovljenja “Velebita” 2005. godine, mogle bi se vratiti u flotu gradnjom male i ubojite “Drakon 220” koju razvija tvrtka Adria-mar.

Prema informacijama koje objavljuje Večernji list, nova hrvatska podmornica idealna je za razvedenu obalu poput naše. Uz svoju taktičku namjenu, može služiti za izviđanje, prikupljanje i prosljeđivanje podataka, kao diverzantska te za polaganje po dnu protubrodskih mina, te tako postala ubojito napadačko oružje. Za podmornicu su već zainteresirane neke azijske zemlje.

Za razliku od prve i zasad jedine hrvatske podmornice “Velebit”, nova podmornica je čak 10 m dulja i ima dvije torpedne cijevi koje su integrirane u čvrstom trupu, a ima i mogućnost  opremanja s dvije protubrodske rakete.

Tvrtka Adria-Mar već je ranije na sajmu ASDA u Splitu predstavila projekt džepne napadne podmornice. Duljina “Drakona 220” iznosi 30,27 metara, širina 3,6 metra, razvija maksimalnu brzinu od deset čvorova, a može zaroniti do 600 metara, dok joj je operativno djelovanje do maksimalnih 150 metara dubine. Osim torpednog naoružanja, Drakon može ponijeti i između četiri i osam podmorskih mina, a moguća je i ugradnja podmorskog PZO sustava, poput njemačkog IDAS-a, za obranu od protupodmorničkih helikoptera ili aviona. Osim izvršavanja borbenih zadaća, Drakon može prevesti i do šest specijalaca. Cijena mu se kreće oko 50 milijuna eura, o čemu je još 2015. godine pisao Hrvatski vojnik.

PROČITAJTE JOŠ: VELEBIT – Tužna priča o prvoj i jedinoj hrvatskoj podmornici

I.B.