HRVATI TROŠE KAO BLESAVI Do sad smo potrošili 113 milijardi kuna više nego rekordne 2019. godine!

Trošimo kao nikad, više nego 2019. Padaju rekordi u potrošnji. Tako smo prvi put najviše potrošili u srpnju, a ne u kolovozu kao do sada. Zaključno sa današnjim danom potrošili smo 113 milijardi kuna više nego rekordne 2019. godine. Da se ponašamo kao da krize nikada nije bilo, govori i podatak da prodaja luksuznih automobila ide kao nikada do sada. I tu nije kraj, kupuju se stanovi, a da nije pala ni prva lopata na gradilištu.

Nije dugo trebalo da građani zaborave na pandemijsku gospodarsku krizu koja je lani zatresla svijet i počnu trošiti šakom i kapom.

– Ljudi su više kod kuće bili pa su ušparali tako da izgleda više se troši. I mi isto – otkrila je Đurđica za Dnevnik Nove TV. S druge strane, Božica objašnjava da je opuštenija kao penzionerka, samo u razgledavanju. ”Kad vidim cijenu padnem u nesvijest”, dodala je.

30. srpnja oboren je rekord u potrošnji. Izdano je računa u vrijednosti 926 milijuna kuna, što je najveća potrošnja u jednom danu od uvođenja fiskalizacije.

Tijekom pandemijske 2020. godine građani su uštedjeli više od 15 milijardi kuna pa sada troše, ističu ekonomisti.

– Na neki način su čekali da prođe ta neizvjesnost oko krize da počnu trošiti. Oporavak potrošnje i njezin značajniji rast pozitivno djeluje i na stanje u državnom proračunu s obzirom na prihode od PDV-a koji su njegova najznačajnija stavka – objasnila je glavna ekonomistica, Iva Tomić.

– U prvoj polovici godine kupljeno je gotovo 6.000 automobila više nego u isto vrijeme lani, a posebno dobro idu oni najluksuzniji – primjerice prodano je dvostruko više Porschea.

Navala i na stanove. Na mjestu trošnih baraka u samom središtu Zagreba gradite će se stambeni kompleks. A iako gradnja nije niti počela stanovi se već rezerviraju i to unatoč cijeni koja ide i do 4.000 eura po kvadratu. Potrošačka groznica nakon pandemijske godine ne iznenađuje psihologe.

D.G.