HRABRI TERETNJAK Raketirali ga Huti, popravili Egipćani i vraća se u Crveno more!

Brod za prijevoz rasutog tereta Zografia pogođen je 16. siječnja, a Morski.hr prvi je objavio zastrašujuću snimku udara. Isti je brod ekspresno popravljen u sueskom brodogradilištu te poslan natrag na more.

Raketa je brod pogodila vertikalno u blizini teretnog prostora broj 2. te napravila prilično veliko oštećenje, tj rupu na dijelu broda koji se nalazi ispod razine mora. Srećom, teretni je brod u vrijeme napada bio prazan. U protivnom je, piše The Maritime Executive, moglo doći do puno bržeg prodora vode i potonuća.

Brod je u brodogradilište u Suezu stigao 22. siječnja, a spretni egipatski brodograditelji brzo su zamijenili oplatu brodskog trupa i dijelove čelične strukture koja osigurava teretni prostor. Sve to u svega 4 dana pa je "sretno nesretni" teretnjak natrag na more otpremljen već 27. siječnja.

Prema izjavama prisutnih radnika tijekom ta 4 dana popravka štete doslovno nisu uzeli pet minuta odmora, što pokazuje i konačni rezultat.

Pogođeni pa popravljeni grčki teretnjak izgrađen je u Kini 2010. godine. Težak je gotovo 59000 tona i dugačak 190 metara. U grčku luku Pirej trebao bi stići 31. siječnja nakon čega neki, ne posve potvrđeni, izvori navode kako se "hrabri brod" vraća kroz Sueski kanal, prema Jeddahu u Saudijskoj Arabiji.

Samo da ponovno ne otplovi prema južnom Crvenom moru, barem dok se situacija malo ne smiri!

J.T.

Pročitajte još:

ZASTRAŠUJUĆA SNIMKA Raketa pogađa pramac grčkog teretnjaka, sve snimila nadzorna kamera
0:00 /0:25 1×
Raketiran grčki brod u Crvenom moru
Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) izvijestila je o novom teškom incidentu u Crvenom moru. Raketom je pogođen brod za rasuti teret koji je plovio pod zastavom Malte i u vlasništvu Grčke, objavila je ova agencija. Zasad se ne zna je li u napadu netko nastradao, kao i kolika
Huti pogodili i zapalili tanker projektilom - Vojni brodovi pozvani u pomoć
Naftni tanker gori u Adenskom zaljevu nakon što su ga Huti pogodili projektilom. Ovo je najnoviji napad militantne skupine koju podržava Iran na komercijalne brodove u i oko Crvenog mora. Jemenski pokret priopćio je da je ciljao Marlin Luandu u petak navečer. Operater Trafigura izjavio je za BBC kako je