Hotel ogradio prilaz plaži kamenim zidom i u kamen uklesali ovo – Pojašnjenje im je neobjašnjivo

SUTIVAN – Priča s devastacijom i okupacijom uvale Vruje pokrenula je, čini se, lavinu informacija o novim Latkovićima i sličnim “nedodirljivim” privatnim poduzetnicima, koji su iz samo njima poznatog razloga odlučili privatizirati plaže i more. Jedan takav primjer stiže iz Sutivana.

Splitsko-dalmatinska županija prijavila je prošle godine carini čak 25 slučajeva “svojatanja privatnih plaža”. Među njima se našla i jedna plaža u Sutivanu, koju je jedan hotel ogradio i proglasio privatnom plažom, donosi Dnevnik.hr.

Objekt je opasan zidovima, na tri mjesta su postavljena vrata, a na jednima od njih stoji natpis ”privatna plaža”. Ulazak je moguć samo gostima hotela. Do plaže je moguće doći, ali okolnim putem. Tamo možete iznajmiti hotelsku ležaljku, a i ne morate. Možete samo doći, staviti ručnik i uživati u moru. Jer privatne plaže na Jadranu ne postoje što znači da se možete slobodno kupati na bilo kojoj plaži.

Iz hotela su odgovorili na novinarski upit o ograđenoj parceli, a objašnjenje koje su dali vezano uz natpis privatna plaža, pomalo je čudno.

– Naziv ‘private beach’, koji je izvješen na ulaznim vratima privatnog plažnog objekta gostima pomaže u razumijevanju gdje se plažni objekt hotela nalazi. Predmetna plaža služi gostima kao prolaz od plažnog objekta do mora, a za čije korištenje ili prolaz plaćamo koncesijsko odobrenje – stoji u objašnjenju.

Foto: Dnevnik.hr

Iako službe Ministarstva mora i Lučke kapetanije nisu utvrdile kršenja Zakona o pomorskom dobru, na teren će ponovno izaći.

– Natpis “private beach”, iako postavljen na privatni ulaz, sporan je jer ta plaža nije privatna niti bi se smjela na taj način karakterizirati i time dovoditi u zabludu posjetitelje. Pri tome ističemo kako se zalažemo za omogućavanje opće upotrebe pomorskog dobra, odnosno nesmetan prilaz plaži – stoji u odgovoru Ministarstva Novoj TV.

Iz Splitsko-dalmatinske županije su im, pak, odgovorili da se ovdje može raditi o korištenju instituta koncesijskog odobrenja preko zakonski dopuštene osnove. U tom slučaju carina može napraviti izvide i regulirati odnose koji se koriste.

K.B.