HOMO EX HUMO Čovjek iz tla antičke nekropole grada Hvara

HVAR – U gradskoj Lođi u Hvaru 14. svibnja će biti otvorena izložba HOMO EX HUMO (Čovjek iz tla) – Antičke nekropole grada Hvara.

Središnji dio izložbe čine rezultati arheološkog istraživanja u vrtu palače Radošević kada je prvi put registrirano postojanje južne nekropole istočno od Arsenala, a čije je otkriće u lipnju 2021. odjeknulo je u svjetskoj arheološkoj javnosti te postalo vijest u domaćim i svjetskim medijima.

Foto: Eduard Visković / Kantharos
Foto: Eduard Visković / Kantharos

Od svih dosad pronađenih tragova kasnoantičkog života u Hvaru, ovo je najznačajnije i najbogatije nalazište, a uz ove nalaze na izložbi će biti predstavljeni i materijali s arheoloških istraživanja obavljenih u posljednjih dvadeset godina s područja grada Hvara.

Foto: Eduard Visković / Kantharos

Uz klasične muzejske eksponate, izložba će biti obogaćena video materijalom, rekonstrukcijama grobova te trodimenzionalnim prikazima.

Foto: Eduard Visković / Kantharos

Izložbu organizira Grad Hvar i Kantharos d.o.o. uz potporu Turističke zajednice grada Hvara te u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Hvar i Institutom za arheologiju. Izložba će u Lođi biti otvorena do 15. rujna 2022. godine i prema ocjenama stručne javnosti, predstavlja jedan od najznačajnijih kulturnih događaja ove godine u Hvaru.

D.G.