Hoće li Rusi graditi stalnu mornaričku bazu u Eritreji?

"Marshal Shaposhnikov", dio ruske pacifičke flote, uplovio je u eritrejsku luku Massawa gdje će usidren ostati pet dana.

Fregatu je prema Crvenom moru pratio razarač Varyag, a razlog posjeta ruske mornarice je obilježavanje 30 godina (očito dobrih) diplomatskih odnosa između Rusije i Eritreje.

Ruse su sa svim počastima prilično srdačno dočekali pripadnici ratne mornarice Eritreje i ostali visoki dužnosnici, javlja The Maritime Executive.

I tako se Rusija i Eritreja izgleda javno vole. Eritrejski predsjednik Isaias Afwerki je samo prošle godine dva puta bio u službenom posjetu Moskvi, a za Rusiju Eritreja i njihovo prijateljstvo geopolitički znači jako puno. Dok god je Rusija dobrodošla u eritrejskim lukama, dotle je Rusija jako blizu situacije u Crvenom moru, a to je Rusiji jako bitno!

Koliko su njihove veze jake svjedoči i podatak kako je luka Massawa potpisala i poseban memorandum s ruskom mornaričkom bazom u Sevastopolju na Crnom moru.

Neki analitičari smatraju da bi Rusi u Massawi uskoro mogli imati i svoju stalnu mornaričku bazu, nakon što im je zbog građanskog rata u Sudanu propao napor da isto ostvare u Port Sudanu.

J.T.