Hoće li i kako uvođenje naplate za ulazak u Hrvatsku utjecati na turizam?

Stanovnici BIH, Srbije, Kosova, Crne Gore i ostalih zemalja koje nisu članice Europske unije, od iduće godine za ulazak u Hrvatsku morat će plaćati 7 eura. Informacija je to koja je mnoge iznenadila pa čak i šokirala, osobito susjede u BIH.

Iduće godine uvodi se sustav ETIAS, čija je svrha jačanje sigurnosti zemalja članica EU-a, ali i kontrola putovanja svih onih koji na teritorij Unije pristižu iz zemalja koje ne pripadaju “europskoj familiji”.

Ulazak u Schengen uvjetovan je uvođenjem ovog sustava, a da bi građani tzv. trećih zemalja mogli ući na teritorij Unije morat će ispuniti elektronski obrazac s detaljnim podacima, poput zdravstvenog stanja i lijekova te platiti 7 eura.

MUP je potvrdio RTL-u da bi odobrenje za ulazak na teritorij EU-a, kada se uvede, trebalo nakon popunjavanja stići na adresu elektroničke pošte u roku 15-ak minuta, no kažu da to odobrenje ne znači i da osoba koja ga dobije može ući u EU.

– Samo posjedovanje odobrenja putovanja ne daje automatsko pravo na ulazak, već se konačna odluka donosi na graničnom prijelazu – poručili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Postavlja se pitanje kako će se ovo novo pravilo koje stupa na snagu od iduće godine odraziti na hrvatski turizam.

– Velika većina gostiju koji dolaze u Republiku Hrvatsku zbog turizma dolazi upravo iz područja Europske unije, čak njih 80 posto. Mi jesmo usmjereni na države trećih zemalja i naravno da je svaki gost važan i da svakom treba usmjeriti pažnju. U tom smislu sustav ETIAS ima namjeru i cilj povećati sigurnost unutar granica Europske unije – izjavila je Monika Udovičić iz Ministarstva turizma i sporta.

J.K.