PLAĆANJE U KUNAMA - VRAĆANJE U EURIMA On-line kalkulator koji će ovih dana spasiti brojne trgovce i konobare!

Trgovcima, konobarima i svima onima koji će ovih dana (od 1. do 15. siječnja) od građana morati primati novac u eurima i kunama, ali vraćati ostatak samo u eurima, glavobolje bi moglo stvarati preračunavanje i strah da u tome ne pogriješe.

Proteklog mjeseca netko je u Hrvatskoj narodnoj banci došao na "genijalnu" ideju da "izmisli" kalkulator za preračunavanje kune u euro. Naveli su i da aplikacija osim u preračunavanju valuta građanima pomaže pronaći odgovore na pitanja o zamjeni kune eurom. Istu stvar radi i digitron, odnosno kalkulator kojeg ima svaki mobitel.

Ova genijalnost plaćena je nevjerojatnih 275 tisuća kuna, a samo tjedan poslije u jedno popodne ovaj su "problem" riješili učenici trećeg do petog osnovne, uz pomoć inrormatičara Ivana Guština.

No na internetu je osvanula jedna vrlo jednostavan i praktičan kalkulator koji ima samo dvije stavke: 1. Iznos računa u EUR i 2. Kupac uplatio HRK. Kad ispunite te dvije stavke, kalkulator vam automatski izračunava koliko kupcu (prema tečaju konverzije: 7,53450 kn = 1 EUR) trebate vratiti ostatka u eurima.

Kalkulator se praktično zove pitaj.ga, a nalazi se OVDJE.

D.G.