HLADNA FRONTA NAD JADRANOM Snijeg na 400 m od mora, nema slobodnih pravaca prema obali!

U samo nekoliko minuta, ugodno toplo vrijeme zamijenio je zimski ugođaj. Kasno poslijepodne hladna fronta stigla je u Dalmaciju. Ogroman shelf cloud stvorio se nad šibenskim područjem i postupno se premještao prema trogirskom području. U zaleđu Matulja kod Opatije, snježna granica spustila se na samo 400 metara nadmorske visine. U prekidu je trajektna linija Brestova-Porozina te katamaranske linije Zadar-Pula, Mali-Lošinj-Cres-Rijeka i Split-Vis.

Zapadnije od Trogira tramontana već ima vrlo jake udare uz kišu, grmljavinu i pljuskove, ali i osjetan pad temperature zrak, javlja Dalmacija danas.

O zahlađenju najbolje govori podatak da je u Šibeniku u to vrijeme zabilježeno 7 stupnjeva, Zadru 6, a Kninu samo 3°C. U isto vrijeme južnije od Splita bilo je 14 do 16 stupnjeva.

Sukladno najavama, izražena hladna fronta tijekom ranog poslijepodneva zahvatila je i istarsko područje, javlja IstraMet.

U Gorskom kotaru te na Učki i Ćićariji kiša je okrenula na snijeg koji ponegdje pada umjerenim i jakim intenzitetom. U samo nekoliko minuta, ugodno toplo vrijeme zamijenio je zimski ugođaj. Snijeg će padati u idućim satima, posebice u Gorskom kotaru gdje ga lokalno može pasti i 20-ak centimetara!

Prema najnovijim informacijama u zaleđu Matulja snježna granica spustila se na samo 400 metara nadmorske visine.

Pala je i temperatura zraka, naročito na sjeveru poluotoka gdje je zapuhala umjerena i jaka tramontana koja je ponegdje imala olujne udare. Temperatura zraka u 14:30 sati u Umagu primjerice iznosi samo 6 °C, a dojam hladnoće pojačava vjetar.

U idućim satima fronta će se nastaviti širiti prema jugoistoku uz pad temperature zraka, buru, ali i razvedravanje!

Upozorenje za nautičare: Udari bure i tramontane do 130 km/h!

Udari bure i tramontane u jačanju na 35-60, kratkotrajno i do 70 čvorova, na sjevernom Jadranu će ujutro oslabjeti. Još u početku na južnom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimični udari juga i jugozapadnog oko 35 čvorova. More ponegdje 5, na otvorenom južnog i srednjeg Jadrana od sredine noći i 6. Mjestimice nevere.

Vremenska prognoza za Jadran za prvih 12 sati

Bura i tramontana u jačanju na 18-32, mjestimice do 38 čvorova i već u drugom dijelu noći će na sjevernom dijelu slabjeti. Još u početku na južnom i dijelu srednjeg Jadrana jugo i jugozapadni vjetar 12-24 čvora. More u jačanju na 4-5, na otvorenom srednjeg i južnog Jadrana i 6. Oblačno, mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, a uz obalu sjevernog dijela je moguće i malo snijega. Pad temperature zraka.

Vremenska prognoza za sljedećih 12 sati

Jaka do olujna bura i tramontana oslabjeti će ujutro na sjevernom Jadranu, zatim postupno i na srednjem. More na sjevernom dijelu u smirivanju na malo do umjereno valovito, a južnije valovito i jače valovito, na otvorenom uzburkano. Djelomično razvedravanje. Na južnom Jadranu, prijepodne i na dijelu srednjega, promjenljivo oblačno uz mjestimičnu kišu i pljuskove s grmljavinom.

Nema slobodnih pravaca prema moru!

Zbog zimskih uvjeta i olujne bure trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama prema Rijeci i Dalmaciji i obratno., izvještava Hrvatski autoklub.

Zbog olujnog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Kikovica-Delnice i Paški most otvoreni su samo za osobna vozila.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga, autocesti A7 na dionici Draga-Šmrika i LC58107 Križišće-Kraljevica promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a od Karlobaga do Svete Marije Magdalene zabrana je još za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Vozači se mole da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila te na put ne kreću bez propisane zimske opreme.

D.G.