HITNA HELIKOPTERSKA SLUŽBA Samo mjesec dana nakon što je poletjela, već prizemljena!

DUBROVNIK – Manje od mjesec i pol nakon što je u Dubrovniku uspostavljena prva cjelogodišnja helikopterska služba za hitne medicinske intervencije, policijski helikopter koji koriste je prizemljen. Razlog – kvar na helikopteru.

– Dogodio se kvar na helikopteru, naravno da on je morao nekoliko dana prestati obavljati svoju funkciju. Na popravku je –  rekao je Dnevnik.hr Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanski.

Nastavak letova najavljuje za idući tjedan. Na optužbe da je službu koristio kao PR u kampanji kaže:

– Ona će bit nastavljena, tu Božo Petrov ne može ništa ni pomoći ni odmoći.

Foto: DNŽ

Ali na terenu zazivaju konkretniju pomoć. Po uzoru na Europu traže medicinski opremljene helikoptere, a ne kao sada vojne ili policijske, jer oni im služe tek za…

– Bržu dopremu pacijenta sa mjesta obolijevanja i nesreće do bolnice. Smatramo da se zlatni sat ne može bez toga ni postizati – objašnjava Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Podršku im daju i stručnjaci.

– Nego bi to trebao raditi profesionalni operater koji bi u slučaju kvara ili potrebe za servisom helikoptera imao mogućnost nadomjestiti helikopter – govori Mladen Tureček, udruga “Helikoperima liječnici pomažu”

Ministarstvo nema gotov projekt pa ne mogu računati na sredstva iz mehanizma za oporavak i otpornost. Trenutačno analiziraju ponude i koncepte dobivene međunarodnim iskazom interesa.

Foto: DNŽ

– Vjerujem, s obzirom na organizaciju i kompleksnost zahtjeva, da će to prvo biti najam. Teško mi je reći kada. Dakle, to su procesi koji traju godinama – objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dotad se krpamo dodatnim kopnenim timovima u sezoni. U Dalmaciji stižu na autocestu, Makarsku rivijeru, Hvar i u dojavni centar. Ima prostora i za još pojačanja, ali…

– Imamo manjak kadrova i u visokoj stručnoj spremi, znači i liječnika, a još gori manjak u srednjoj stručnoj spremi – objašnjava Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Ipak, turistički djelatnici tvrde, povratne informacije mahom su pozitivne.

– Oni su jako zadovoljni. Maksimalna sigurnost u Republici Hrvatskoj što se tiče dolazaka turista je jedna od stvari zbog kojih oni sigurno i dolaze u Hrvatsku – kaže Joško Stella, direktor TZ splitsko-dalmatinske.

No cjelogodišnji standard kakav imaju ostali stanovnici Europe Hrvati će – još pričekati.

D.G.