HISTRIONI NA PUTU U STRATOSFERU Tri autonomne bespilotne letjelice kreću na misije u bliski svemir

PULA – Tijekom subote 02. listopada iz Pule put stratosfere (bliski svemir) na svoje pomno isplanirane misije kreću tri autonomne bespilotne letjelice; HISTRION 201, HISTRION 202 „Danijel Vuković“ i HISTRION 301.

Ovogodišnje misije autonomnih bespilotnih letjelica HISTRION spadaju u najvažnije zadatke Istarskog svemirskog programa-Prvog hrvatskog svemirskog programa kojeg je osmislila i provodi Astronomska udruga Vidulini sa svojim suradnicima i partnerima. Lansiranje će se izvršiti sa poligona „Herman Potočnik“, Pula. Zbog aktualne epidemiološke situacije isključeno je prisustvo javnosti, odnosno na lokalitetu lansiranja nalaziti će se samo tehničko i drugo nužno osoblje.

Foto: Astronomska udruga Vidulini

Neposredne pripreme letjelica i drugih elemenata misija odvijati će se u vremenu od 08-11 sati, predlansirne radnje planirane su u vremenu od 11-12 sati a zatim će u vremenu od 12-13 sati, u razmaku od po pola sata , u bliski svemir redom krenuti H201, H202 „Danijel Vuković“ te naposljetku H301.

Foto: Astronomska udruga Vidulini

Letjelice će nakon leta kroz troposferu proći tropopauzu a zatim krenuti visoko u stratosferu, iznad Armstrongove linije na 20.000m koja predstavlja početak područja koje se definira kao bliski svemir. Po dostizanju maksimalne visine leta (30.000m) započeti će njihov povratak koji u konačnici uključuje slijetanje na morsku površinu u akvatoriju Kvarnerskog zaljeva, između istočne obale Istre i zapadne obale Cresa.

Foto: Astronomska udruga Vidulini

Nekoliko spasilačkih timova na moru i kopnu u pripravnosti očekuje njihovo slijetanje sa zadatakom da čim prije prihvate letjelice te ih dostave tehničkoj ekipi Istarskog svemirskog programa na daljnje postupanje u smislu obrade i raspodjele mnogobrojnih modula sa eksperimentima.

Svaka od letjelica opremljena je sa četiri osnovna modula, teretna prostora. Glavni modul rezerviran je za tehniku koja vodi brigu o letu, parametrima leta, senzoriku, optoelektroniku, komunikaciju.. Slijedi modul namijenjen eksperimentima s područja prirodnih znanosti, astrobiologija, kemija, fizika.. Tu je i modul sa eksperimentima i artefaktima s područja društvenih znanosti kao i modul namijenjen gospodarstvu.

Foto: Astronomska udruga Vidulini

– Sveukupno se u tri ovogodišnje misije letjelica HISTRION nalazi oko tri stotine različitih eksperimenata, osmišljeninih od stotinjak subjekata, sveučilišta, instituti, osnovne i srednje škole, udruge, tvrtke.. Zajedno sa organizacijskim timom direktno sudjeluje preko tri stotine ljudi, indirektni upliv sa kasnije uključenim učenicima i sutudentima imati će doseg oko tisuću ljudi, ponajviše iz naše zemlje ali i dvanaest drugih zemalja, Njemačka, Češka, Slovačka, Austrija, Slovenija, BiH, Srbija, Makedonija, Mađarska… – izjavio je voditelj Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini, Marino Tumpić.

Foto: Astronomska udruga Vidulini

Ipak, najteži i najodgovorniji dio posla nalazi se na voditeljima odjela; Gabrijel Erman, Ivica Lađarević, Nenad Perković, Darije Herceg, Eduard Erman i njihovim kolegicama i kolegama koju su mjesecima marljivo i strpljivo radili na planiranju i pripremi ovih misija.

Ukoliko ovih dana naiđete na letjelice prije spasilačkih timova, prihvatite ih, postupite prema naputku koji se nalazi na njima i nipošto ih ne otvarajte.

A.U.V.

PROČITAJTE JOŠ:

ISTARSKI SVEMIRSKI PROGRAM Kod Cresa se traže bespilotne letjelice koje su upravo sletjele iz stratosfere