HGSS otvorio “sezonu potrage za izgubljenim turistima”

MAKARSKA – Iako uglavnom ljeti svjedočimo akcijama HGSS-a koji gotovo svakodnevno moraju u potragu za turistima koji u japankama i bez vode kreću u planinarske pohode po krškim planinama, sezona potrage za strancima već je počela.

HGSS Stanica Makarska obavijestila je o akciji koju su jučer imali na Biokovu. U igri nije bila neprikladna obuća, već loša procjena. Naime, HGSS-ovci su zaprimili poziv u pomoć izgubljenih stranih državljana na markiranoj planinarskoj stazi od Vošca prema Makru. Otac je posredstvom centra 112 zatražio pomoć – prilikom planinarenja odvojio se od svojih sinova starosti 17 i 14 godina, a kako je vrijeme prolazilo, više nije s njima uspio stupiti u kontakt.

Kada je došao do automobila, otac je uvidio da se sinovi nisu vratili na odredište prije njega te da su još u planini, a bližila se noć. Spašavatelji su na terenu od oca prikupili sve potrebne informacije nakon čega su krenuli u potragu.

Jedan dio spašavatelja koji je bio na planini krenuo je u spust niz navedenu stazu, a drugi dio je krenuo iz podnožja prvima ususret. Zalutale planinare pronašli su na pola sata hoda od Makra.

U akciji je sudjelovalo 19 spašavatelja HGSS Stanice Makarska.

J.K.