Havajske vlasti traže zatvaranje mornaričkog skladišta u Pearl Harboru zbog zagađenja pitke vode

PEARL HARBOR – Dva kongresnika s Havaja predstavila su nacrt zakona koji bi trebao dovesti do trajnog zatvaranja mornaričkog skladišta goriva iz 1940-ih, zakopanog u brdima iznad Pearl Harbora, jer predstavlja potencijalnu ekološku bombu.

A upravo je ekologija razlog zbog kojeg se krenulo u ovu akciju. Cijeli slučaj kulminirao je prošle godine, kada je uslijed izlijevanja mlaznog goriva unutar objekta došlo do zagađenja spremišta s pitkom vodom, kojom se opskrbljuje zajednička baza Pearl Harbor-Hickam. Zbog kontaminacije pitke vode tisuće mornaričkih obitelji morale su pronaći drugi smještaj dok se ne očisti vodovod od toksične tekućine.

Taj nemili događaj upalio je alarm i kod vlasti Honolulua pa je havajsko ministarstvo zdravstva naredilo mornarici da zaustavi operacije na brdu Red Hill iznad Pearl Harbora i da isuši svoje divovske spremnike kako bi se mogla obaviti inspekcija. Mornarica je djelomično postupila u skladu s uputama, zaustavljajući prijenos goriva, ali su odlučili tužiti državu zbog zahtjeva za pražnjenjem spremnika s gorivom.

Foto: Uklanjanje goriva iz spremnika/ US Navy

Kao odgovor na tužbu dvojica havajskih kongresnika Kai Kahele i Ed Case predstavili su zakon na temelju kojeg će mornarica morati prekinuti sve aktivnosti na Red Hillu, do kraja godine morat će isprazniti sve spremnike i trajno zatvoriti spomenuti objekt.

– Razgovarao sam s mnogim obiteljima koje su imale teških zdravstvenih problema nakon kuhanja, kupanja ili ispijanja kontaminirane vode. Uz to, tisuće obitelji moralo je iseliti iz svojih domova zbog zagađenja spremnika s pitkom vodom – kazao je kongresnik Kahele.

Osim što će zakonom tražiti trajno zatvaranje spremnika američke mornarice, država Havaji zahtijeva i naknadu štete državi i lokalnoj vlasti zbog troškova izazvanih onečišćenjem vode.

Red Hill skladište mlaznog goriva na brdu iznad Pearl Harbora jedinstveno je strateško bogatstvo za operacije mornarice na Pacifiku. Između 1940. i 1943. rudari su isklesali 20 divovskih tenkova iz čvrstog bazaltnog grebena izvan Honolulua, a zatim ih cjevovodom povezali s molovima u Pearl Harboru. Riječ je o jednom od najvećih objekata te vrste, koji sadrži oko 930 milijuna litara goriva kojim se opskrbljuje zapadna mornarica.

J.K.