GUŽVE NA GRANICAMA I U PROMETU Trenutno u Hrvatskoj boravi 290 tisuća turista!

Zahuktava se turistička sezona u Hrvatskoj. Prema podacima e-Visitora, u našoj zemlji trenutačno boravi oko 290 tisuća turista, od kojih 250 tisuća stranih.

Najviše ih je u Istri, gotovo 100 tisuća, slijede Kvarner sa 62 tisuće i Splitsko-dalmatinska županija s 43 tisuće gostiju, piše HRT.

Najviše je turista iz Njemačke, Slovenije i Austrije. I jutros je pojačan promet prema moru.

Povremeni zastoji i vožnja u koloni mogući su na pojedinim dionicama autocesta.

Na graničnim prijelazima Macelj, Rupa i Kaštel, na ulazu u Hrvatsku čeka se do 30 minuta.

Prema podacima Hrvatskog autokluba, jučer do 14 sati prema moru je zabilježeno 25 230 vozila, što je više nego u trećem lipanjskom vikendu pretpandemijske 2019.

Tada je kroz naplatnu postaju Lučko u smjeru mora prošlo malo više od 23 tisuće vozila.

– Ako ćemo raditi nekakvu usporedbu s do sada najuspješnijom 2019. godinom, imali smo 10% veći promet, što je sjajan uvod u početak turističke sezone, rekao je za HTV Ivan Ribičić, direktor Sektora za naplatu cestarine u HAC-u.

Promet je srednje gust do pojačan

Očekivane gužve su na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac pred graničnim prijelazima Bregana i Bajakovo, A6 Rijeka-Zagreb, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, autocesti A7 Rupa-Diračje prema graničnom prijelazu Rupa te pred naplatom Rupa u smjeru Rijeke, Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, Ličkoj (DC1) i Jadranskoj magistrali (DC8) te nekim graničnim prijelazima, izvještava Hrvatski autoklub.

Povremeni zastoji i vožnja u koloni mogući su na pojedinim dionicama autocesta – u blizini odmorišta te kod ulaza ili izlaza s autocesta, na prilazima turističkih središta duž obale, nekim graničnim prijelazima te na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi uz privremenu regulaciju. Vozače pozivamo na dodatni oprez i strpljenje te poštivanje prometnih propisa i ograničenja.

Trajekti i katamarani plove redovito, uz povremeno  pojačan priljev vozila u većini trajektnih luka i pristaništa.

D.G.