"Gusti od kobasica" - Bira se najbolja domaća kobasica dubrovačkog kraja

Središnji događaj ovogodišnjih "Gusta od Kobasica" održava se u nedjelju 18. veljače od 16 do 20 sati u samostanu Sv. Vlaha u Pridvorju.

Događaj započinje stručnom prezentacijom te vođenim kušanjem kobasica kao i predstavljanjem potencijala Vukovarsko-srijemske županije u proizvodnji kvalitetne sirovine za suhomesnate proizvode. U nastavku se za sve prisutne organizira prezentacija pravljenja slavonskih, istarskih i konavoskih kobasica te degustacija proizvoda od autohtone slavonske pasmine svinja. Događaj će završiti dodjelom diploma i pehara sudionicima i pobjednicima natjecanja za najbolju domaću kobasicu dubrovačkog kraja.

Manifestacija "Gusti od kobasica" ove godine stavlja naglasak na kvalitetnu sirovinu, koja je osnovni preduvjet proizvodnji kvalitetnih suhomesnatih proizvoda.

- Stoga se i uspostavlja suradnja s Agro-klasterom iz Vukovarsko srijemske županije i njihovom Udrugom svinjogojaca. Zato se pozivaju svi koji žele već ovaj tjedan ostvariti kontakte direktno s proizvođačima mesa da dođu u Pridvorje i osiguraju potrebne količine sirovine iz produženog uzgoja za soljenje i preradu. Drugi preduvjet za proizvodnju vrhunskih proizvoda je poštivanje pravila struke i tehnologija proizvodnje o čemu će i ove godine govoriti dr. sc. Mario Bratulić, već dokazani stručnjak i prijatelj ove manifestacije koji je za svoja nastojanja u podizanju razine kvalitete lokalnih OPG-ova prošle godine dobio i nagradu Općine Konavle - najavljuju iz Agroturizma Konavle.

Prvi uzorci domaćih kobasica iz Pelješca, Dubrovačkog primorja i Mljeta su već upućeni u Konavle, a Udruga poziva sve proizvođače domaćih kobasica iz dubrovačkog kraja koji žele sudjelovati u ocjenjivanju da svoje uzorke donesu u ured na Grudu u petak od 9 do 11 sati, odnosno do subote jutro po dogovoru na broj telefona 095 124 6333, prenosi Radio Dubrovnik.

A.N.