Gusti dim u dubrovačkoj zračnoj luci - o čemu se radi?

Zvuk sirena, napetost, smanjena vidljivost - sve je podjećalo na stvarnu situaciju, no kako bi se neželjene situacije lakše podnijele, vježbe su nužne.

Dubrovački dnevnik javlja kako je osnovni cilj provođenja vježbe provjera pripremljenosti i učinkovitosti propisanih postupaka za slučaj izvanrednog događaja na aerodromu prema Aerodromskom priručniku – Propisani postupci za slučaj izvanrednog događaja na aerodromu (Emergency plan) koju zračna luka provodi minimalno jednom u dvije godine.

- To su scenariji koji se vrlo lako mogu dogoditi, skoro 90 posto slučajeva koji se dogode, dogode se na pragovima prilikom slijetanja ili polijetanja. Danas je bila riječ o traženju eksplozivne naprave - rekao je voditelj spasilačko-vatrogasne službe u ZL Ruđera Boškovića, Nino Skurić.

Scenarij je obuhvatio nezakonito ometanje zračnog prometa, dakle prijetnja eksplozivnom napravom, koja je u daljnjem tijeku vježbe prerasla u zrakoplovnu nesreću. Scenarij je bio takav da je dojava o eksplozivnoj napravi pokrenula potragu i potraga je rezultirala pronalaskom eksplozivne naprave na zrakoplovu, koja se aktivirala prije nego što je dovršena evakuacija putnika.

Uz Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe i Zračnu luku Ruđer Bošković, sudjelovale su ustrojstvene jedinice MUP-a, Postaja aerodromske policije Dubrovnik, interventna policija i druge postrojbe. Sudjelovale su vatrogasne postrojbe županije, Grada Dubrovnika, Općina Konavle i Župa dubrovačka s kojima Zračna luka ima potpisan sporazum. Sudjelovala je Uprava Civilne zaštite, Zavod za hitnu medicinu DNŽ, Zavod za javno zdravstvo DNŽ i djelatnici Zračne luke, njih oko 250.

J.T.